Gele risotto
Deze mooie gele saffraanrisotto is erg makkelijk om te maken. Er lijken erg weinig ingrediënten in te gaan (risottorijst, saffraan, wijn, ui, bouillon, boter en kaas), maar de risotto heeft juist een heerlijk volle smaak en heeft eigenlijk ook niet meer nodig. Saffraan risotto komt oorspronkelijk uit Milaan waar het met ossobucco (gestoofde kalfsschenkel) gegeten wordt. Zelf houdt ik daar niet zo van en maak ik het gerecht graag met biefstuk of entrecote en een groene salade.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 biefstukken
- 1 zak sla naar keuze
- 2 blokjes kippenbouillon (voor 1 liter bouillon)
- 2 envelopjes saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- 75 g boter
- 2 grote uien, gesnipperd
- 4 stengels bleekselderij
- 400 g risottorijst
- 100 ml droge witte wijn/Martini
- 50 g Grano Padano kaas (stukje), geraspt
- versgemalen zwarte peper
Bereiden:
1. Snipper de ui en hak de bleekselderij en de knoflook fijn.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes en de saffraan op.
3. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
4. Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
5. Voeg nu in één keer alle witte wijn /Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
6. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen).
8. Roer nu de Parmezaanse kaas en de roomboter door de risotto, laat de risotto ca. 1 minuut staan en deze zal heerlijk romig worden.
zondag 25 januari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten