maandag 26 januari 2009
Kruidkoek met rozijnen
Oudhollandse peperkoek/ontbijtkoek/kruidkoek als traktatie!
Deel deze koek uit als traktatie, dat is weer eens wat anders en veel minder zwaar dan een traditionele taart. Of bak hem om de hele week te kunnen genieten van deze koek als tussendoortje! Deze kruidige combinatie met frisse sinaasappel en lekker veel rozijntjes is in een kwartiertje klaar en je hebt slechts een mengkom en lepel of spatel nodig om te roeren. Super simpel en ongelooflijk lekker. Zeker een dag of 5 goed te bewaren in een blik of aluminiumfolie, maar ik verzeker je dat hij al eerder op is!
Ingrediënten voor één kruidkoek in een cakeblik van 30 cm:
- 300 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- 250 gram donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel kaneelpoeder
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 1 ei
- 1 volle eetlepel schenkstroop
- 200 ml melk
- 200 g rozijnen
- mespunt zout
Bereiden:
1. Meng in een kom het volkorenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, koekkruiden, kaneelpoeder en zout tot er geen klontjes meer in zitten.
2. Voeg de geraspte sinaasappelschil, het ei en de stroop toe. Roer weer goed.
3. Voeg nu al roerend de melk toe, scheutje voor scheutje. Nu ontstaat er een glad deeg.
4. Voeg nu de rozijnen toe en roer weer goed.
5. Vet het cakeblik in, schep het deeg erin en garneer eventueel met gecrunchte hazelnoten en kaneelsuiker.
6. Bak 1 uur op 175 graden. Test daarna met een sateprikker of deze schoon uit de cake komt, dan is hij klaar. Is de prikker nog niet schoon, bak de koek dan nog 10-15 minuten.
Tips:
- Vergeet het mespuntje zout niet toe te voegen, zoals ik de eerste keer vergat.
- De koek is na 2 dagen het lekkerst; dan zijn de kruiden goed ingetrokken.
- Bewaar de koek in een blik of in aluminiumfolie.
- Het deeg lijkt wat weinig, maar de koek wordt nog twee keer zo groot in de oven.
- Het basisrecept bestaat uit het volkorenmeel, bakpoeder, koekkruiden, melk, schenkstroop en het ei. De rest van de ingrediënten kun je naar smaak aanpassen.
- Je hoeft niet zuinig te zijn met de koekkruiden, het mag zeker ietsje meer zijn!
- Ook lekker met gemberpoeder/kardemom/gestampte muisjes/hazelnoten/honing/gedroogde cranberry's/citroenschil/dadels.
- Ipv. volkorenmeel kun je ook gewone bloem gebruiken. De koek heeft dan een iets fijnere structuur en vult minder.
Uit: Twaalf maanden lekker eten, Albert Heijn
Categorie:
Brood en baksels,
Taart en gebak
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
De kruidkoek ziet er echt lekker uit! Kan niet wachten tot ik een stukje kan proeven :) Ik ga hem denk ik maken voor de laatste dag met de project groep, dan moeten we echt hard aan de slag en kunnen we wel wat lekkers gebruiken !
BeantwoordenVerwijderenHallo Yvonne en Femke, zonet heb ik jullie kruidkoek met rozijnen gemaakt. Hij is wonderschoon gelukt, dus dank jullie zeer voor het recept. Ik schilde de afgeraspte sinaasappel heel dik en sneed de partjes eruit, ving het sap op en voegde dat toe aan de melk, en roerde 4 partjes in stukjes gesneden sinaasappel toe, en wat hazelnoten. De beslagkom heb ik, toen de cake in de oven zat, uitgelikt tot er niets meer inzat. Nogmaals dank. Oh ja, ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt, gaat ook prima.
BeantwoordenVerwijderenHartelijke groet,
Anne