woensdag 4 februari 2009

Een snelle klassieker: Pasta met spekjes en wodkaDoe eens gek; gooi een scheut wodka door het eten!


Een absolute klassieker in onze keuken: 'pasta met spekjes'. Het is een enorm veelzijdig recept, je hebt weinig ingrediënten nodig, kost weinig en het is in no-time klaar! Dit gerecht is al veelvuldig gemaakt voor een uiteenlopend publiek; van ouders tot jaarclub. Iedere keer weer is het een groot succes. Het leuke aan dit recept is dat je niet proeft dat het zo snel en goedkoop is. Ik geef hier het basisrecept, en zal daarna de variaties wat toelichten.

Ingrediënten voor 4 personen:

- 500 gram AH Excellent pennen of spaghetti
- 1 blik tomatenblokjes (a 400g)
- 250 gram magere spekreepjes
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 gedroogd chilipepertje
- Blue band finesse
- een scheut wodka

Bereiden:
1. Kook de pasta al dente in ruim water met wat zout.
2. Bak de spekjes krokant in een pan zonder olie. Leg ze als ze klaar zijn op een bordje met wat keukenpapier om uit te laten lekken.
3. Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer. Voeg dit toe aan de pan waar je zojuist de spekjes in hebt gebakken, samen met de knoflook.
4. Verpulver het gedroogde chilipepertje en voeg dit ook toe.
5. Laat de saus tot ongeveer de helft inkoken. Voeg dan de blue band finesse toe en een scheut wodka.
6. Voeg de al dente penne en de spekjes toe, en laat de saus nog eventjes koken zodat de saus mooi rond de penne zit.Breng op smaak met peper en zout.

Tips:
- Serveer met een salade of voeg als groente eens courgette en champignons toe. Aubergine en paprika zorgen ook voor een verrassende combinatie.
- Strooi voor het opdienen wat Parmezaanse kaas over het gerecht
- 1 Chilipepertje lijkt weinig, maar is echt meer dan genoeg!
- Wrijf niet in je ogen nadat je het pepertje hebt verpulverd met je vingers, maar was je handen eerst goed.

- Geen wodka in huis? Jenever is ook prima. Of wat dacht je van cognac?
- Snellere variant? Pureer de tomatenblokjes niet. Geeft een iets andere textuur, maar smaakt ook heerlijk. Ik pureer de blokjes vaker niet dan wel.
- Saus te vloeibaar? Kook de tomaten voortaan iets langer in. Of probeer het potje Blue Band voor verrijken eens, die is minder vloeibaar dan het flesje Finesse.
- Ik raad AH excellent pasta aan, omdat deze een heerlijke structuur en smaak heeft, die goed tot zijn recht komt in dit gerecht. Uiteraard smaken andere pastasoorten ook lekker, maar niet zo heerlijk als deze penne!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */