woensdag 11 februari 2009

Boerenkool met een beetje pit


Ouderwetse Hollandse kost... Stamppot!

Een echte Hollandse maaltijd komt hier veel te weinig op tafel. We zijn meer van de pasta en wok generatie. De enorme aardappel voorraden die we vroeger bij ons ouders hebben aangelegd zijn bijna uitgeput.. Tijd voor de Hollandse pot dag! Een van de weinige dagen dat er gekookte aardappels bij ons op het menu staan. Maar als ze er eenmaal staan wordt er ouderwets van gesmuld en denken we altijd: 'Waarom doen we dit niet vaker?!' Deze keer een heerlijke stamppot!






Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram boerenkool
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 grote uien
- 250 gram magere spekjes
- 8 chipolata worstjes
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 rundvlees bouillon blokje
- 200 ml water
- 50 gram roomboter
- 1 teentje geperste knoflook
- Beetje allesbinder /bloem

Benodigdheden:
- Stamppot stamper

Bereiden:
1. Schil de aardappel en snijd ze in in stukken.
2. Doe de boerenkool in een pan met water met daarop de aardappelen, voeg een beetje zout toe en laat het geheel 20 minuten koken.
3. Snipper de uien en fruit deze in 5 minuten in een klontje boter. Doe de gefruitte uien in een schaaltje
4. Bak de spekjes knapperig en doe ze in een schaaltje met keukenpapier. Laat het spekvet in de pan zitten
5. Bak hierin de chipolata worstjes aan beide kanten bruin in 5 minuten. Leg de worstjes even apart op een bordje
6. Laat de boter bruin worden in de pan en voeg het bouillon blokje en het water toe, laat het geheel wat inkoken en voeg eventueel wat allesbinder/bloem toe om de jus wat meer te binden.
7. Roer de mosterd en de helft van de uien door de jus en leg de worstjes in de jus. Laat alles staan op laag vuur.
8. Giet de aardappelen en de boerenkool af .
9. Stamp alles goed door elkaar en voeg de uien , de helft van de spekjes en een beetje knoflook toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.
10. Schep de boerenkool op de borden en strooi hierover de spekjes, leg de worstjes op de borden en schenk de jus erover.

Tips:
- Uiteraard ook lekker met rookworst of catalaanse worstjes.
- Als de stamppot wat te droog is kan je een scheutje melk toevoegen of een klontje boter.

2 opmerkingen:

  1. Een goede variant is stampot rucola. Die er dan vers en ongekookt doorstampen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O dit ziet er lekker!! Ga ik binnenkort eens even proberen! Tenslotte is het nog steeds echt wel stamppot weer!
    Groetjes
    Simone

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */