Nems; loempia's die wel Vietnamees zijn.
Helemaal geïnspireerd door onze eerste ervaring met de Vietnamese keuken leek het ons leuk een heel Vietnamees menu samen te stellen voor het Foodblog - event van deze maand!
Het Vietnamese menu:
Voorgerecht: Nems
Hoofdgerecht: Bo Bun
Dessert: Zwarte kleefrijst
In ons eerste Vietnamese avontuur (Bo Bun) schreven we dat onze kennis van de Vietnamese keuken niet verder ging dan de Vietnamese loempia. Helaas blijkt deze loempia niet eens Vietnamees te zijn, maar een soort verre afstammeling van de Vietnamese Nems.
Nems zijn een soort kleine loempias, waarbij de inhoud van de loempia omwikkeld is met een heel dun velletje rijstpapier. Het rijstpapier is gemaakt van rijstmeel. Na het frituren is het rijstpapier bobbelig en heerlijk krokant geworden. De vulling bestaat uit mihoen, kip, shiitakes, wortel en koriander. Relatief simpel maar heerlijk in combinatie met het bijbehorende sausje. Echt een een aanrader als voorgerechtje of hapje ! Ondanks dat de nems gefrituurd worden is zijn ze niet zo zwaar en houd je er absoluut geen vette-hap gevoelens aan over.
Ingrediënten voor 16 Nems:
- 80 g mihoen
- 6 gedroogde shiitakes
- 1 wortel geraspt
- 150 g kipfilet
- 1 el korianderblad
- 16 rijstvellen (doorsnede ca 22 cm)
- Plantaardige olie om te frituren
Voor de saus:
- 1 el vissaus
- 1 el limoensap
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 rood chilipepertje zonder zaadjes, fijngehakt
- 2 tl poedersuiker
- Eventueel:
Chinese kool
- Friteuse met plantaardige olie
Bereiden:
1. Week de mihoen 5 minuten in heet water (net van de kook).
2. Rasp de wortel in grove sliertjes, snijd de shiitakes in stukjes en hak de koriander klein.
3. Snijd de kip in hele kleine stukjes
4. Laat de mihoen goed uitlekken en knip de mihoen klein met een schone schaar.
5. Roer de mihoen, kip, shii takes, wortel en koriander goed door elkaar.
6. Laat een rijstvel weken in heet water tot het vel wat slapper wordt (nog niet helemaal slap laten worden!)
7. Leg het rijstvel op de schone theedoek en schep hierop een beetje van de vulling (aan 1 kant van het midden)
8. Vouw het rijstvel zo om de vulling dat de vulling er niet uit kan vallen
9. Doe hetzelfde voor de overige rijstvellen en vulling.
10. Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en doe deze in een bakje. Snijd evt. de Chinese kool in reepjes en verdeel deze over de bordjes.
11. Frituur de nems in ongeveer 2 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op een beetje keukenpapier.
12. Serveer de Nems met de Chinese kool en het sausje.
Tips:
- Laat het rijstpapier niet te lang weken, het 'weekt nog na' nadat het papier uit het water gehaald is. Als je de vellen te lang laat weken worden ze heel zacht en kwetsbaar en plakt het vel aan de theedoek vast.
- Week het rijstpapier 1 voor 1, anders worden de vellen te slap en plakken ze aan de theedoek.
- Als je geen rijstpapier kan vinden kan je eventueel ook filodeeg gebruiken (dan wordt het weer een beetje de Nederlandse variant van de loempia) filodeeg hoef je uiteraard niet te weken in water.
- Ook lekker met varkensgehakt of surimi.
- Het sausje is ook erg lekker voor door een salade.
Helemaal geïnspireerd door onze eerste ervaring met de Vietnamese keuken leek het ons leuk een heel Vietnamees menu samen te stellen voor het Foodblog - event van deze maand!
Het Vietnamese menu:
Voorgerecht: Nems
Hoofdgerecht: Bo Bun
Dessert: Zwarte kleefrijst
In ons eerste Vietnamese avontuur (Bo Bun) schreven we dat onze kennis van de Vietnamese keuken niet verder ging dan de Vietnamese loempia. Helaas blijkt deze loempia niet eens Vietnamees te zijn, maar een soort verre afstammeling van de Vietnamese Nems.
Nems zijn een soort kleine loempias, waarbij de inhoud van de loempia omwikkeld is met een heel dun velletje rijstpapier. Het rijstpapier is gemaakt van rijstmeel. Na het frituren is het rijstpapier bobbelig en heerlijk krokant geworden. De vulling bestaat uit mihoen, kip, shiitakes, wortel en koriander. Relatief simpel maar heerlijk in combinatie met het bijbehorende sausje. Echt een een aanrader als voorgerechtje of hapje ! Ondanks dat de nems gefrituurd worden is zijn ze niet zo zwaar en houd je er absoluut geen vette-hap gevoelens aan over.
Ingrediënten voor 16 Nems:
- 80 g mihoen
- 6 gedroogde shiitakes
- 1 wortel geraspt
- 150 g kipfilet
- 1 el korianderblad
- 16 rijstvellen (doorsnede ca 22 cm)
- Plantaardige olie om te frituren
Voor de saus:
- 1 el vissaus
- 1 el limoensap
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 rood chilipepertje zonder zaadjes, fijngehakt
- 2 tl poedersuiker
- Eventueel:
Chinese kool
Benodigdheden:
- Schone theedoek- Friteuse met plantaardige olie
Bereiden:
1. Week de mihoen 5 minuten in heet water (net van de kook).
2. Rasp de wortel in grove sliertjes, snijd de shiitakes in stukjes en hak de koriander klein.
3. Snijd de kip in hele kleine stukjes
4. Laat de mihoen goed uitlekken en knip de mihoen klein met een schone schaar.
5. Roer de mihoen, kip, shii takes, wortel en koriander goed door elkaar.
6. Laat een rijstvel weken in heet water tot het vel wat slapper wordt (nog niet helemaal slap laten worden!)
7. Leg het rijstvel op de schone theedoek en schep hierop een beetje van de vulling (aan 1 kant van het midden)
8. Vouw het rijstvel zo om de vulling dat de vulling er niet uit kan vallen
9. Doe hetzelfde voor de overige rijstvellen en vulling.
10. Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en doe deze in een bakje. Snijd evt. de Chinese kool in reepjes en verdeel deze over de bordjes.
11. Frituur de nems in ongeveer 2 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op een beetje keukenpapier.
12. Serveer de Nems met de Chinese kool en het sausje.
Tips:
- Laat het rijstpapier niet te lang weken, het 'weekt nog na' nadat het papier uit het water gehaald is. Als je de vellen te lang laat weken worden ze heel zacht en kwetsbaar en plakt het vel aan de theedoek vast.
- Week het rijstpapier 1 voor 1, anders worden de vellen te slap en plakken ze aan de theedoek.
- Als je geen rijstpapier kan vinden kan je eventueel ook filodeeg gebruiken (dan wordt het weer een beetje de Nederlandse variant van de loempia) filodeeg hoef je uiteraard niet te weken in water.
- Ook lekker met varkensgehakt of surimi.
- Het sausje is ook erg lekker voor door een salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten