woensdag 11 februari 2009

Citroen raspen? geen probleem!

Citroenrasp / Citroentrekker/ Sambaltrekker / Zesteur .. veel namen voor het schillen van een citroen!

Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van bijzonder handige keuken tool: de citroenrasp. Het is een soort mesje met gaatjes erin waarmee je de schil van een citroen kan trekken. Deze tool heeft ervoor gezorgd dat ik recepten met 'de schil en het sap van 1 citroen’ niet meer mijd. Wat een gedoe is dat altijd een citroen raspen, vooral met een te kleine rasp waarmee je eigenlijk vooral je eigen vingers aan het raspen bent. Nog maar niet te spreken van de citroen schil die op de rasp blijft plakken.

Al dit leed is nu voorbij en sinds kort ben ik erg blij als ik een citroen mag raspen/schillen. Met deze tool is het zoveel makkelijker ! Ben erg blij dat ik toch de 5 euro ervoor heb betaald, wat ik in eerste instantie wel erg veel vond (want hoe vaak schil je nou een citroen? Nou nu veel vaker!)

Voordat ik aan dit stukje begon heb ik even ge-Googled naar mijn favoriete tool. Als snel kwam in tot de conclusie dat mijn tool helemaal geen citroenrasp is. Citroenrasp is hetgeen wat je verkrijgt als je een citroen raspt met een rasp, dus ook wel geraspte citroen schil.

Onder de term citroentrekker had ik al meer succes. Op zich een logische naam aangezien de citroen tool de schil van de citroen trekt. De benaming sambaltrekker wordt ook veel gebruikt. Deze naam schijnt te zijn ontstaan omdat in sommige sambals citroenschil is verwerkt. Persoonlijk vind ik dit een raar verhaal, want waarom zou het dan geen citroentaarttrekker o.i.d heten?De professionele naam voor een citroen-schiller blijkt zesteur te zijn of zestemes. De namen zijn afkomstig van het Engelse woord Zest à Fruit skin, the skin of an orange, lemon or lime, used to add flavour to food: grated lemon zest (Cambridge advanced learner’s dictionary)

Een zesteur wordt omschreven als een klein keukenwerktuig van ca. 15 cm. De zesteur heeft een handvat en een klein blad waar het uiteinde licht gebogen is en voorzien is van 5 kleine gaatjes met een scherpe rand. Door het gebogen deel met de gaatjes op de citroen te plaatsen kunnen dunne sliertjes van de citroen getrokken worden.

Gebruik:
De zesteur kan gebruikt worden om de schil van een citrus vrucht te raspen/ in dunne sliertjes te snijden zonder in het vruchtvlees te snijden. De verkregen sliertjes worden gebruikt om gerechten smaak te geven of ter decoratie. De zesteur kan ook gebruikt worden om decoraties op de schil zelf aan te brengen.

Voor gebruik van een zesteur is het belangrijk om de citroen goed schoon te boenen onder lauw stromend water. Citroenen zijn vaak voorzien van een dun waslaagje om de citroen te beschermen tegen uitdrogen. Door het schoon boenen verwijder je dit laagje en komt het niet in de eten terecht.

Waar te koop:
Ik heb de zesteur bij de Dille & Kamille gekocht voor 4,50 euro onder de naam citroenschilrasp.
Ook al bij de Ikea zien liggen voor 1,99 euro!

1 opmerking:

  1. Ik heb pas een Citroentrekker en rasp gekocht op internet, bij Shop4koken.nl. Deze tool kan zowel raspen (zonder de vingers mee te nemen) als van die mooie kronkels maken. Handig

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */