maandag 16 februari 2009

Vietnamese Bo Bun

De culinaire reis naar het onbekende...

De 9e editie van het Foodblog - event staat in het teken van het ontdekken van nieuwe geuren, smaken en aroma's. Het idee is dat iedereen een recept maakt uit een land of gebied dat voor hem of haar nog bekend is.

Onze reis ging naar Vietnam. Geen van beiden zijn we hier bekend, nog met het land nog met de keuken. Op de Vietnamese loempia daargelaten, die is waarschijnlijk bij iedereen wel bekend!

We zijn gegaan voor een vleesgerecht met noodles en pinda's; Bo Bun. Een echte Vietnamese maaltijd bestaat altijd uit een basisbestandeel, rijst (com) of noodles (bun) waarbij vis of vlees wordt gegeten, vaak ook allebei. Rundvlees wordt Bo genoemd, vandaar de naam Bo Bun; Rundvlees met noodles. Soep wordt pho genoemd en gegeten met stokbrood. In de Vietnamese keuken spelen aromatische kruiden een belangrijke rol. Naast de kruiden ontbreekt Nuoc mam in bijna geen gerecht, dit is een gegiste vissaus. Wat voor de Chinezen sojasaus is, is Nuoc mam voor de Vietnamezen.

Bo Bun is een gerecht met veel verschillende en speciale smaken, zo bevat het gerecht: Vissaus, sojasaus, oestersaus, palmsuiker, kerrie, citroengras, munt koriander en pinda's. Heel veel smaken, sommige geheel nieuw, andere nog nooit met elkaar gecombineerd of nog nooit gebruikt in een hoofdgerecht. Onze smaakpappillen zijn flink op de proef gesteld met al deze nieuwe en heerlijke smaken. De Bo Bun was zeer geslaagd, de Vietnamese keuken heeft er 2 nieuwe fans bij!

We hebben een Vietnamees menu samengesteld:
Voorgerecht: Nems
Hoofdgerecht: Bo Bunn
Dessert: Zwarte kleefrijst

Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram biefstuk, in blokjes gesneden
- 400 gram droge noodles/mihoen
- 4 eetlepels vissaus
- 3 eetlepels geraspte palmsuiker
- 4 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels oestersaus
- 8 theelepels kerriepoeder
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 stengels citroengras, in ringetjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 1 winterpeen, in reepjes gesneden
- 1 komkommer, in reepjes gesneden
- 100 gram taugé
- 10 gram muntblaadjes
- 15 gram korianderblaadjes
- 100 gram geroosterde pinda's, in stukjes gehakt.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 min (vlees snijden, palmsuiker raspen, saus en marinade maken)
Marineren: 30 minuten (snijd ondertussen de groente in reepjes, en verwijder de steeltjes van de kruiden, rooster de pinda's en hak deze in stukjes)
Bereiden: 10 minuten

Bereiden:
1. Verwarm de vissaus samen met de palmsuiker in een steelpannetje tot de suiker is opgelost. Laat de saus afkoelen en zet deze apart.
2. Roer de sojasaus, oestersaus, kerriepoeder, en citroengras door elkaar. Meng de saus met de biefstukblokjes en laat het 30 minuten afgedekt staan om te marineren.
3. Zet een pan met water op voor de noodles. Kook de noodles in 2 minuten gaar. Giet de noodles af en doe ze hierna terug in de afgesloten pan.
4. Verhit olie in een koekenpan of grillpan en bak de gemarineerde biefstuk in ca. 5 minuten gaar.
5. Wok ondertussen de groenten (wortel, komkommer en tauge) ca. 3 minten.
6. Verdeel de noodles over de borden en plaats hierop de groenten en de kruiden. Leg hierop het vlees. Bedruppel de gerechten met de vis/palmsuikersaus en strooi de geroosterde pinda's erover.

Tips:
- Kook de noodles/mihoen in kippenbouillion voor extra smaak.
- Roer een beetje (wok)olie door de noodles na het koken om plakken te voorkomen.
- Kan ook als koud of lauwwarm gerecht worden gegeten.
- Het vlees wordt extra lekker als de marinade een nacht in kan intrekken (in de koelkast)
- De biefstuk kan vervangen worden door lamsbout.

1 opmerking:

  1. Super creatief! Bo Bun - nooit van gehoord.... :-))))

    Dank je wel voor de deelname.
    Groetjes,
    Gabriella

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */