zaterdag 26 november 2011

Tonijnfilet met coquilles en komkommerbolletjes


Lang geleden!
(Dat ik zo'n lekker voorgerechtje heb geplaatst!)

Het was gewoon even zoeken.. hoe plaatsen we ook alweer een bericht?! Dat was ook wel schandalig lang gelden! Gelukkig is het ook weer niet zo erg dat er het afgelopen half jaar pakjes op tafel zijn gekomen, nee dat zeker niet. Maar wel een lekker druk half jaar gehad, afgestudeerd en een nieuwe baan maakten dat ik niet mijn fanatisme van het bloggen een beetje was kwijtgeraakt. We hebben nog wel veel lekkere en nieuwe dingen gemaakt, waaronder dit heerlijke voorgerecht!

Dit voorgerecht kwam voorbij tijdens wie is de chef en ik was meteen verkocht! Het gerecht zag er zo lekker uit, dat moest ik zou ik een keer maken :) En het is een heerlijk gerecht dat ook nog eens helemaal excellent-eten proof is: verrassend makkelijk om te maken!

Laat dit alvast een goed begin zijn voor het nieuwe jaar. Deze week staat er ook nog een kerstmenu op de planning. Want wat is het leuk om zo richting de kerst het aantal bezoekers weer flink te zien stijgen! Momenteel gewoon 600 per dag! Daarom des te meer reden om weer lekker te gaan posten hier :)


Ingrediƫnten voor 2 personen:
- 250 gram verse tonijnfilet (mooi slank stuk)
- scheutje wokolie
- 3 coquilles
- 1/3 komkommer
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 1 limoen
- Klein stukje gember
- Klein stukje laos
- 50 ml soyasaus
- 100 ml rijstazijn
- 75 gram bruine suiker
- rucola
- versgemalen peper/zout
- Olijfolie/azijn

Benodigdheden:
- Bolletjeslepel (lepel om meloenbolletjes te maken)

Bereiden:
1. Snijd de tonijn tot een strakke rechthoek, gebruikt een goed scherp mes en voorkom dat de tonijn uit elkaar valt. (De restjes die je overhoudt kan je mooi gebruiken voor een tonijntartaartje, zeker niet weggooien!)
2. Verhit een scheutje wokolie in een koekenpan en schroei de lange zijden van de tonijn. Dit hoeft echt maar heel kort, maar een paar mm van de tonijn hoeft te garen.
3. Laat de tonijn afkoelen en dek daarna de tonijn af met folie en bewaar in de koelkast.
4. Doe de sojasaus, bruine suiker en rijstzijn in een pannetje en kook tot de helft in. Breng de saus op smaak met rasp van sereh, limoen, gember en laos en wat olijfolie. Zet het sausje apart.
5. Schil de komkommer en maak met een bolletjes lepel kleine bolletjes komkommer.
6. Breng de komkommer bolletjes op smaak met olie/azijn (eventueel ook wat gembersiroop) en een beetje peper en zout. Doe hetzelfde met de rucola sla.
7. Haal de tonijn uit de koelkast en snijdt met een scherp mes 3-6 dunne plakken van de tonijn.
8. Verdeel wat rucola sla over de borden en leg hier trapsgewijs de tonijnplakken op.
9. Halveer de coquilles en gril deze kort in een koekenpan of grillpan. Verdeel de coquilles over de tonijnplakken.
10. Schenk wat van de saus over de tonijn en coquilles en garneer met de komkommerballetjes.

Eet smakelijk!

Tips:
- Gebruik hele verse tonijn. Zelf had ik de tonijn van Marqt, deze was echt heel erg lekker!
- Oorspronkelijk was het recept met langoustines, maar met coquilles was het ook erg lekker.
- Dit gerecht is erg goed voor te bereiden. Van te voren kan je tonijn al aanschroeien, het sausje en de komkommer balletjes maken. Dan hoef je op het laatste moment alleen nog de borden op te maken en de coquilles of langoustines te bakken. Succes verzekerd!

4 opmerkingen:

  1. Al dubbend over het kerstdiner ben ik er wat betreft het voorgerecht nu uit. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen! Hier staat hij ook hoog op de nominatielijst :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Femke,
    Gefeliciteerd met het afstuderen en de nieuwe baan. Leuk dat je weer aan het bloggen bent geslagen. Voorgerecht lijkt me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja!! Daar is ze weer!! Blij je weer terug te zien Fem!! Lekker gerechtje ook!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */