zaterdag 28 februari 2009

Zwarte kleefrijst met mango

Kleefrijst als dessert?

Nog helemaal in de Vietnamese sferen moest er natuurlijk ook een dessert komen, want zonder dessert geen compleet 3-gangen menu.

Het Vietnamese menu voor het
Foodblog-event:
Voorgerecht: Nems
Hoofdgerecht: Bo Bun
Dessert: Zwarte kleefrijst

Als enorme risotto fans leek het ons wel wat eens een keer zwarte kleefrijst te maken. Hoe fijn zou het zijn om ook lekker plakkerige rijst al dessert te kunnen eten!


Vol goede moed de Toko afgestruind naar zwarte kleefrijst. Deze keurig 8 uur(!) laten weken en later met liefde een half uur laten borrelen op het vuur. Maar helaas eindigde dit deel van het Vietnamese avontuur iets minder positief. Op zich was de rijst erg goed gelukt, diep paars (bijna zwart) van kleur en erg plakkerig; precies zoals het hoort. Maar de smaak vonden we alleen erg tegenvallen, het was een soort zoetige kokos drab die erg veel weg had van een stevige hap brinta. Erg jammer, maar wel erg leuk om een keer gemaakt te hebben. Laat je er ook zeker niet van weerhouden om dit recept te maken, want dit is wellicht echt een geval 'smaken verschillen'. Nog op internet gekeken of er wat mis was met het recept maar dat was zeker niet zo. Er zijn desondanks ook erg veel positieve reacties over de zwarte kleefrijst te vinden.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram zwarte kleefrijst
- 30 gram geraspte palmsuiker
- 250 ml kokosmelk
- 2 rijpe mango's

Bereidingstijd:
Weken: 8 uur
Bereiden: 30 minuten
Rusten: 15 minuten

Bereiden:
1. Doe de zwarte rijst in een schaal en schenk er koud water over. De rijst moet helemaal onder water staan. Laat de rijst 8 uur weken. (gebruik geen kunststof schaal, want de rijst geeft een donkerpaarse kleur af die in de schaal kan trekken!)
2. Giet de rijst af na het weken. Breng de rijst met 1 liter koud water aan de kook. Laat de rijst 20 minuten zachtjes koken. Giet de rijst hierna af en laat de rijst goed uitlekken.
3. Verwarm de kokosmelk in een pan en laat hierin de palmsuiker oplossen. Voeg de rijst weer toe en laat de rijst nog 10 minuten zachtjes koken
4. Haal de rijst van het vuur en laat deze met het deksel op de pan nog 15 minuten rusten.
5. Schil de mango's (dit gaat gemakkelijk met een dunschiller) en snijd ze in blokjes.
6. Doe de kleefrijst in de kommetjes/diepe borden en schenk de romige kokosmelk erover. Serveer de zwarte kleefrijst met de blokjes mango.

4 opmerkingen:

 1. Ook ik vond het geen succes. Een aarde-achtige smaak en vreemde structuur. Ik heb helemaal niks tegen brinta, maar dit vond ik echt niet lekker. Helemaal niet als dessert. Spaar jezelf de moeite en eet alleen de mango is mijn advies; geen aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als kok en half indo zijnde, zeg ik vaak: wat niet lekker is, moet je lekker maken. Bovendien is de oosterse keuken een vak apart.
  Zo is het 8 uur laten weken van de rijst geen pré, en er zijn zelfs alternatieven voor het kookproces. Zelf stoom ik kleefrijst altijd in een ordinaire stoompan, zodat het geen doorgekookte drapkorrel wordt. Gestoomd is de rijst wel plakkerig, maar toch ook droog en glazig. Wie het garen van de rijst goed aanpakt, zal deze dus nooit vergelijken met brinta.. ;)

  Wat betreft de smaak, de mix van kokos en palmsuiker (gula djawa) is erg lekker, maar de inidsche moedertjes maken dit liever op hun eigen manier speciaal. Velen zullen het gebruik van pandan aanraden, en de echt goede tips houden ze zelfs voor je geheim..
  Kokosmelk uit een conservenblikje smaakt al heel anders dan de melk uit een verse kokosnoot, bij wijze van spreken. Al helemaal wanneer je zwarte rijst tot brintapap is gekookt, is het dus van belang deze smaken te kennen.
  Exotisch koken is leuk; goed exotisch koken is moeilijk, maar ook een genot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Doe er veel minder suiker in dan blijft de smaak beter eventueel iets zout erbij.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */