vrijdag 17 december 2010

Vis met tapenade en broodkruim uit de oven.

30 minute meals..
Vol goede moed heb ik afgelopen week het nieuwst kookboek van Jamie Oliver besteld. Via verschillende blogs had ik al wat lekkere recepten uit dit boek voorbij zien komen. Enthousiast sla ik het boek open en ben stiekem meteen een beetje teleurgesteld.. Het boek oogt erg onoverzichtelijk en het is duidelijk geen kookboek dat je snel even doorbladerd voor een lekker recept dat je uitkiest op basis van de foto.

Het boek is opgebouwd uit 50 "meals", dat wil zeggen complete maaltijden die in 30 minuten te bereiden zouden zijn. Een maaltijd bestaat een beetje opgebouwd volgens het -aardappels-groente-vlees- pinciepe vaak inclusief een toetje. Per maaltijd staat er een pagina vol met tekst verdeeld over een paar kopjes. Wat meteen opvalt is dat het recept chronologisch is beschreven voor de gehele maaltijd. Het is dus lastig om 1 onderdeel van de maaltijd te maken op basis van het recept. Ik moest in ieder geval erg wennen aan deze stijl. Verder vind ik de 30 minuten erg ambitieus en heb dat zelf dan ook niet gered. Misschien dat je het red als je alle ingrediënten al hebt schoongemaakt en gesneden en afgewogen. Maar opzich is een goede maaltijd in 45 minuten ook niet slecht :)

Ik ging voor de de "Tasty crusted cod met meahy peas and tartare sauce". De salade die ook nog bij de maaltijd hoorde heb ik er niet bijgemaakt omdat ik het stamppotje genoeg groenvoer vond :). Het recept is niet moeilijk om te maken, maar er gaan wel veel verschillende ingrediënten in. Zet deze van te voren schoongemaakt, gesneden en afgewogen klaar, dat scheelt denk ik een hoop, zelf had ik dat niet gedaan. Verder is een keukenmachine errug makkelijk :)

Recept voor 4-6 personen

Ingrediënten > Tartaar saus:
- 2 augurken
- 1 theelepel kappertjes
- bosje verse platte peterselie
- 1/2 blikje ansjovis
- 1 citroen
- 200 ml mayonaise
- paprikapoeder

Bereiden > Tartaar saus:
1. Doe de augurk, cappertjes, peterselie en ansjovis met wat olie in de keukenmachine. Maal een paar keer.
2. Voeg nu ook de geraspte schil en het sap van een halve citroen toe samen met wat extra olijfolie. Maal tot een gladde massa.
3. Schep uit de keukenmachine en meng met de mayonaise. voeg naar smaak nog wat citroensap toe en bestrooi met paprikapoeder

Ingrediënten > Stamppotje met erwten en broccoli:
- 500 gram aardappel
- 1 broccoli stronk
- 400 gram diepvries erwten
- klont boter
- bosje verse munt

Bereiden > Stamppotje met erweten en broccoli:
1. Schil de aardappels en snijd in kleinere stukken. Kook de aardappels met wat zout met het deksel op de pan.
2. Maak ondertussen de broccoli schoon. Voeg de laatste 5-10 minuten de broccoli en de erwten toe aan de aardappels en laat meekoken.
3. Giet de groenten af en lat goed uitlekken in een vergiet. Doe de groenten terug in de pan en voeg een klontje boter een een scheut olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.
4. Roer als laatste wat fijngehakte verse munt door het stamppotje.

Ingrediënten > Vis met broodkruim:
- 800 gram zeebaarsfilet met huid
- 1 theelepel venkelzaad
- 100 gram broodkruim/geroosterd wit brood
- 4 teentjes knoflook
- 1/2 blikje ansjovisfilet (op olie, 30 gram)
- 1/2 pot zongedroogde tomaten (op olie, 280 gram)
- bosje verse basilicum
- 1/2 verse rode peper
- 40 gram Parmezaanse kaas
- 1 citroen
- balsamico azijn
- paar takjes verse rozemarijn
- paar takjes verste tijm
- olijfolie
- peper en zout

Bereiden > Vis in broodkruim
1. Doe een flinke scheut olijfolie in de braadslee. Bestrooi de olijfolie met het venkelzaad en peper en zout.
2. Haal de vis door de olie en zorg dat deze helemaal met olie bedekt is. Bak de vis 5 minuten onder de gril in de voorverwarmde oven op 200 graden.
3. Maal het geroosterde brood in grove kruimels in de keukenmachine, voeg 2 teentjes knoflook en wat olie uit het blikje ansjovis toe en maal nog een paar keer. Bewaar het broodkruim in een aparte kom.
4. Doe het halve blikje ansovis in de lege keukenmachine, samen met de zongedroogde tomaten, 2 teentjes knoflook, basilicum, chilipeper (zaadjes en zaadlijsten verwijderd) en de Parmezaanse kaas. Rasp de citroenschil en voeg deze samen met het sap en een scheut balsamicoazijn toe. Maal een aantal keer tot een tapenade achtige dikte.
5. Verdeel de pasta over de vis in een dikke egale laag. Strooi hierover het broodkruim en verdeel wat verse blaadjes tijm en rozemarijn gemengd met wat olijfolie over de broodlaag.
6. Bak de vis in 10 minuten gaar onder de gril zodat het broodkruim bruin en krokant wordt.

Ingrediënten > Stamppotje met erwten en broccoli:
- 500 gram aardappel
- 1 broccoli stronk
- 400 gram diepvries erwten
- klont boter
- bosje verse munt

Bereiden > Stamppotje met erwten en broccoli:
1. Schil de aardappels en snijd in kleinere stukken. Kook de aardappels met wat zout met het deksel op de pan.
2. Maak ondertussen de broccoli schoon. Voeg de laatste 5-10 minuten de broccoli en de erwten toe aan de aardappels en laat meekoken.
3. Giet de groenten af en lat goed uitlekken in een vergiet. Doe de groenten terug in de pan en voeg een klontje boter een een scheut olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.
4. Roer als laatste wat fijngehakte verse munt door het stamppotje.

Tips:
- Lees het recept goed door van te voren en bepaal voor je zelf de meest prettige en logische volgorde
- De tartaar saus is er erg lekker bij maar niet noodzakelijk, de tappenade/broodkruim laag geeft de vis al heel veel smaak.
- Je kan ook een andere witvis gebruiken die je lekker vind. Oorspronkelijk werd in het recept kabeljauw gebruikt.

1 opmerking:

  1. Ik heb al vaker in recensies gelezen dat 30 minuten niet haalbaar is. Het ziet er in ieder geval wel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */