dinsdag 3 februari 2009

Couscous met aubergine en geitenkaas

Snelle vegetarische couscous

Deze heerlijke couscous staat zo op tafel! Een echte aanrader voor als je vegetarische gasten hebt, want het ziet er ook nog eens erg leuk uit. Lijkt het net of je je helemaal hebt staan uitsloven in de keuken, is het stiekem gewoon in 20 minuten klaar.
De couscous heeft een lekkere zoete smaak door de dadels, rozijnen en de kaneel. De geitenkaas past goed bij de zoetige couscous en de geroosterde pijnboompitjes geven een bite en een lekkere smaakafwisseling tussendoor. De crema di balsamico geeft een lekkere zoetzure smaak aan de courgettes. Al met al een erg geslaagd gerecht, al zeg ik het zelf.

Benodigdheden:
- Grillpan / evt. koekenpan
- Hapjespan / wok met deksel

Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 300 gram couscous
- 2 zakjes rauwkost (150 gram) versafdeling
- 2 aubergines
- 6 grote verse dadels of 12 kleine
- 50 gram blanke rozijnen
- 200 gram verse geitenkaas (Bettine Blanc / Honing)
- 4 eetlepels crema di balsamico
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 50 gram pijnboompitten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kruiden bouillonblokje

Bereiden:
1. Verwijder de pitten uit de dadels en snijd ze in stukjes.
2. Kruimel de geitenkaas in een bakje.
3. Rooster de pijnboompitten in een pan.
4. Snijd de aubergine in lange plakken (door de lengte snijden)
5. Doe de olijfolie in de pan en bak hierin de rauwkost, kaneel en komijn 2 minuten.
6. Voeg 500 ml water en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook.
7. Voeg de couscous toe en roer alles goed door. Doe de deksel op de pan en zet het vuur uit.
Laat de couscous ongeveer 5 minuten staan tot al het water is opgenomen en de couscous gaar is.
8. Bak ondertussen de aubergine plakken in de grillpan in ca. 1 minuut per kant gaar.
9. Leg de courgette plakken op de borden en schenk de crema di balsamico over de plakken
10. Roer de couscous goed door en voeg de dadels en rozijnen toe.
11. Verdeel de couscous over de borden en bestrooi met de kruimels geitenkaas en de pijnboompitten. Eet smakelijk!

Tip:
- Bak de aubergine zonder of met zeer weinig olie. Aubergines zijn net sponzen en zuigen alle olie uit de pan op.
- Voor de zoete variant van dit gerecht kan je geitenkaas met honing gebruiken. Voor een wat pittigere geitenkaas smaak kan je beter naturel geitenkaas gebruiken.
- De aubergines kan je ook al in het begin bakken, voor de smaak is het niet erg als deze niet warm zijn.

2 opmerkingen:

  1. Vandaag dit gerecht gemaakt. Was erg lekker, en eigenlijk best simpel. De dadels zijn bij de AH behoorlijk duur vond ik zelf, dus een tip van mij om deze misschien toch ergens anders te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, bij de C1000 zijn ze een stuk goedkoper ! en langer houdbaar :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */