woensdag 1 april 2009

Samenvatting Foodblog-event maart; Koken met alcohol







Baileys, Marsala, Madeira, Tequila, Sherry, Witte wijn, Rose, Aquavit, Rum, Advocaat, Cognac, Calvados, Notenwijn, Kahlua, Leffe, Guiness, Oud Bruin, Bokbier - Zoveel verschillende dranken, nog meer verschillende gerechten!

Deze maand stond geheel in het teken van koken met alcohol. De alcohol vloeide rijkelijk en drankkasten werden opengetrokken -zo niet aangevuld- om de heerlijkste gerechten te bereiden. Opvallend is dat er geen enkele traditionele rode-wijnsaus is gemaakt en dat sherry een populaire drank in de keuken is; Kip is een van de combinatie favorieten. Wat vast staat is dat hieruit weer vele prachtige en creatieve gerechten zijn voortgekomen. Het liefst zouden we ze allemaal een keertje uitproberen!
























Marieke van Marieke Kookt had de smaak te pakken en stelde zelfs een heel menu met sherry samen. Ze had nog geen ervaring met koken met deze drank, maar het is haar duidelijk goed bevallen. We starten met een salade met kipfilet (en sherry). Een zomers zoete salade, past uitstekend bij het weer van deze week. Daarna waagde ze zich aan een braadkuiken en een heerlijk uitziende noedelmaaltijd met limoen (en sherry). Dan volgt een overheerlijk expiriment; Pompoenrisotto met lamskoteletjes. Risotto; altijd goed! Haar zoete verassing is een originele combinatie; Brownies met vanille-ijs en sherry lijkt ons ook zeker de moeite waard een keer te maken.

Ook een heerlijk dessert met alcohol is de Romige witte chocolademousse met Baileys van Floor. Baileys is altijd al een feest op zich en chocolademousse ook; duidelijk mag zijn dat het niet verkeerd kan gaan met dit heerlijke toetje. Ze maakte het als dessert na een heerlijke pannekoekenmaaltijd met vriendinnen; toepasselijk!

Trouwe foodblogger Mr. Ooijer pakte uit met een zomerse kip in saus van perzik en marsala. Marsala is een met alcohol versterkte Siliciaanse wijn, waarvan de smaak lijkt op Port, maar dan minder zoet. De saus ziet er heerlijk uit met de champignons! Voor een zomerser tintje kan er ook parelhoen gebruikt worden in plaats van de kip. Mr. Ooijer laat het hier niet bij zitten en verblijdt ons nogmaals met een lamshaasje in Madeirasaus, waarbij de fijne kneepjes van het sausmaken-zonder-fond naar voren komen. De foto doet ons watertanden...

Verrassend, verrassend! Wie dacht dat tequila als nare sterke drank thuishoorde in shotglaasjes heeft het mis. Alberto van Lekker Hapje houdt wel van sterk en zette een kip in tequila-honing-limoensaus in elkaar. Vervolgens haalt hij zijn fles sherry uit de kast om zijn zelfgemaakte champignonsoep mee te verrijken, die hij het liefst in zijn lunchpauze eet.

Gabriella's creatieve keuken kennen we van het foodblogevent van februari en haar blog valt direct op door haar taarten en gebakjes. Voor deze gelegenheid maakte ze een heerlijke Lumumbacake met chocolade en rum. Ze had de smaak goed te pakken en bakte een prachtige peren Paastaart met advocaat. Naast advocaat gaat in deze vrolijke taart ook nog een glas witte wijn. Taart en gebak is niet het enige wat zij maakt, want ook een hoofdgerecht in het thema ontbrak niet. Met een frisfruitige rosé bereidt zij een gebakken kalkoenfilet met gedroogde pruimen.

Een lesje over flamberen; Let op de afzuigkap en leer het bij voorkeur in een huurwoning zonder afzuigkap. Dat zijn de wijze lessen die we krijgen van Tanja van 'Aan tafel met Tanja'. Ze maakt een varkensfilet in een saus van sherry, sherryazijn, rozijnen en ui. Een zoetzure combinatie die ook in de smaak valt bij mindere liefhebbers van zoetzuur.

Maaike van Kessels lievelingsgerechten met alcohol zijn al te vinden op haar site, namelijk de pepersaus met witte port en de druivenvlaai. Toch vond ze de inspiratie om iets nieuws te bedenken; Tagliatelle met garnalen en mosselen in cognac-roomsaus is het uiteindelijk geworden. Smakelijk en snel, op de foto ziet het er heerlijk uit.

Soms denk je als student alle alcoholhoudende dranken wel te kennen. Helemaal mis!
In Karins keuken prijkt een fles Aquavit. Een Scandinavische sterke drank met de betekenis 'Levenswater'. Te koop bij de Gall&Gall of te vervangen door wodka of jenever. Karin bakte vanille cupcakes met rozijnen en aquavit, die te lekker waren om te fotograferen.

Ook stoofpotjes met bier is een gerecht waar de gedachten van vele foodbloggers direct naartoe trokken. Bij de Mangerie werd na een lange week een Gentse stoverij gebrouwen. Enkele ingrediënten voor dit succesrecept: Twee dagen liefde, twee flesjes Leffe en vier plakken ontbijtkoek. Niertjes horen officieel ook in dit recept thuis, maar die worden achterwege gelaten. Groot gelijk geven we je, wij vinden orgaanvlees ook eng.

Toen de titel 'Geit in bokbier' op het scherm verscheen werd direct de associatie met geitenkaas gelegd. Dit omdat het woord geitenkaas liefkozend wordt afgekort met 'geit'. In dit gerecht daat echter een echte geit. In bokbier. Fantastische benaming! Beide wat zoetig, en dat zorgt voor een goede combinatie. Ook leren we dat haricoverts uit blik smerig zijn. Altijd handig, zulke informatie.
Bij Flavorites eten we een Guinness-pastei met aardvruchtengratin. Ze schrijft over de tegenvallende kwaliteit van de Greenfields riblappen van de Albert Heijn. Hier zijn wij het helemaal mee eens! De laatste keer dat wij ze hadden waren ze na drie uur stoven niet bepaald lekker te noemen. Het vlees van onze C1000 is overigens nog slechter; toch intrigerend dat dit vlees zijn schoenzoolstructuur zelfs na vele uurtjes stoven behoudt. Ondanks dat heeft iedereen enorm gesmuld van de Guinness pastei; zelfs de kids aten er zonder mokken van. De aardvruchtengratin is ook een creatieve afwisseling voor het traditionele gratin.

Jolanda van Culijo's Cooking is al een tijdje aan het experimenteren met koken met bier. Kip in bier(pils) was geen succes vond ze; dit is toch iets te bitter. Daarom besloot ze het deze keer even anders aan te pakken door braadworst te gebruiken en oud bruin te gebruiken in plaats van pils. Dit is ook iets zoeter; dat deed de braadworst in oud bruin goed! De gerookte sjalotten in het recept trekken de aandacht; interessant ingredient.

Ook op de brutsellog van Anja vinden we een gerecht met oud bruin. Hier gaat het om slavinken, of 'slavinken speciaal' zoals ze liefkozend genoemd worden. Anja geeft de tip toch Guinness of Kasteelbier te gebruiken voor een nog lekkerder resultaat; dit is iets minder bitter.

Rabarber-rabarber-rabarber; We zien de grote rode stengels alweer in de winkels verschijnen, het seizoen begint! In dat kader bakte Rietje van Majoh.nl een rabarberflan met witte wijn. Met yoghurt en witte wijn. Het klinkt heerlijk en zomers, wij willen wel een stukje!

Overal gaat wel drank in bij Koken in de buurt, lijkt het; Van spaghettisaus tot vanilleroomijs. Een zelf-geïmporteerde fles met 96% bijna pure alcohol wordt gebruikt om fruit op alcohol te zetten. Maar de favoriete toepassing is toch wel de Sabayon met notenwijn. Dip er je fruit in en je hebt een chic dessert. Klinkt goed. Kan overigens ook met Marsala.

Marnix van eetlog.nl is de 'vader' van het foodblog-event. Hij serveert ons deze keer een Steak Tartare met mosterd-biersaus. Spannende combinatie die makkelijk en snel klinkt! Hij dronk wijn bij zijn steak. Wijn na bier, geeft plezier?

Uiteraard hebben wij ook ons best gedaan op het thema. Kip met brie in Calvados-pruimensaus. De kip is gevuld met brie, en het zoetje sausje past hier heerlijk bij. Calvados is onze nieuw ontdekte drank! Ook een dessert ontbreekt niet. Het plan was ananas te flamberen, maar door de verhalen van Tanja over afzuigkappen en brandplekken houden we het braaf bij gekaramelliseerde ananas met Kahlua!







Het was een inspirerende maand met veel inzendingen. We willen iedereen heel erg bedanken voor de inzendingen, we hebben met plezier alles bekeken en uitgeplozen en zouden het liefst alles een keertje maken om het te proeven. Iedereen heeft zijn best gedaan er ook deze maand weer iets leuks en eigens van te maken, heel erg bedankt daarvoor.

Voor de maand april geven we het stokje door aan de weblog van Maaike van Kessel. Zij zal zo snel mogelijk het nieuwe thema bekend maken; hou haar weblog in de gaten!

5 opmerkingen:

  1. Dat heeft weer veel moois opgeleverd! Goed werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke samenvatting, dames! Ik ben nu Spaanse rillettes aan het maken en daarvoor had ik o.a. sherry nodig. Of het echt lekker is moet nog blijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw, wat mooi gedaan zeg! Leuk hoe jullie aan iedereen wat aandacht besteden, en fijn zo veel plaatjes erbij.

    Helaas kon ik niet meedoen: mijn last-minutebijdrage met Madeira mondde uit in het spannendste loopje van mijn keuken naar de voordeur ooit! (Op mijn blog vertel ik wat er gebeurd is.)

    Jullie hebben een prachtige blog, ik kom zeker vaker terug!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat klinkt heerlijk zeg!
    Jammer dat de hoofdgerechten allemaal vlees/vis bevatten en dus niet vegetarisch zijn..

    Nja ik moet misschiet niet zeuren ik ben maar een simpele student zonder hoogstaande kookkunsten.

    De toetjes en cakes enz lijken me lekker. Ik ga deze onthouden :). Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas lees ik deze blogspot nu pas, Heel erg laat, Vind het echter wel leuk om te jullie voormalig idee te lezen. En dankzij deze blog heb ik ook gelijk trek gekregen in cupcakes. Ik denk dat ik die zo maar is ge maken en vanavond lekker ga eten

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */