Risotto van Jamie
Alweer zo'n heerlijk risotto recept van Jamie.
Hij heeft er flink wat in zijn boek: Kook met Jamie. Dit keer de variant met spinazie en geitenkaas. Zelf had ik ook al vaker spinazie door de risotto gedaan, maar dan zonder deze te pureren. Ook erg lekker, want dan heb je af en toe een stukje spinazie. Bij deze gepureerde variant is de spinazie helemaal vermengd door de risotto en krijgt deze een prachtige groene kleur ! Erg leuk en vooral omdat ik het zelf niet bedacht had. De risotto was heerlijk met de combinatie van de spinazie en de geitenkaas. Origineel was het recept zonder de pijnboompitjes en de spekjes, maar die ware en toch wel erg lekker bij. Tip voor Jamie ;)
Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram risottorijst
- 1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon (van 2 blokjes)
- 1 grote ui
- 5 stengels bleekselderij
- 150 ml Martini (of droge witte wijn)
- 2 teentjes knoflook
- Nootmuskaatpoeder, of een hele nootmuskaat om te raspen
- 300 gram gewassen spinazie
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram zachte geitenkaas
- halve citroen
- 50 gram geroosterde pijnboompitten
- olijfolie
- beetje boter
- Versgemalen peper en zout
- eventueel een zakje gebakken saladespekjes
Benodigdheden:
- staafmixer
- Flinke hapjespan of braadpan
Bereiden:
1. Snipper de ui en hak de bleekselderij en de knoflook fijn. Rooster de pijnboompitten.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Verhit wat olie in een pan en laat hierin de spinazie slinken. Breng de spinazie op smaak met de knoflook, nootmuskaat en peper & zout. Haal de spinazie van het vuur en pureer deze tot een groene massa. De gepureerde spinazie heb je pas aan het eind weer nodig.
4. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
5. Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
6. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
7. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
8. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna klaar is (proef om hierachter te komen).
9. Roer nu de gepureerde spinazie door de risotto, samen met de Parmezaanse kaas en de helft van de geitenkaas. Roer alles goed door elkaar tot de kaas gesmolten is.
10. Breng de risotto op smaak met citroensap en eventueel peper en zout.
11. Serveer de risotto met de andere helft van de geitenkaas erover gekruimeld, de pijnboompitten en de gebakken spekjes.
maandag 6 april 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb een boekje met recepten van Ferran Adria, waar zijn recept staat voor 'n serrano ham risotto. Volgens mij echt iets voor jullie!
BeantwoordenVerwijderenIk wil hem al heel lang maken en op mijn site zetten. Misschien binnenkort maar eens doen.
Dat klinkt ons inderdaad als muziek in de oren!
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd :) We houden je site goed in de gaten!
Oh, ik ben ook gek op risotto. Alle soorten. Jamie is niet mijn lievelingschefs. Maar dit is zeker een goede recept van hem.
BeantwoordenVerwijderenRisotto is altijd lekker en ik vind dat Jamie er een heleboel lekkere heeft inderdaad! Deze kende ik nog niet, maar ja, Tom houdt ook niet van geitenkaas dus ik zal het een keer moeten maken als hij er niet is!
BeantwoordenVerwijderenWauw! Dit is echt lekker! En het vult goed. Heb het gemaakt zonder spekjes (vega). Pijnboompitjes zijn een prima toevoeging! En het grappige is dat het zo op boerenkool lijkt, haha :)
BeantwoordenVerwijderenerg lekker. In plaats van spinazie heb ik dit met brandneteltopjes gemaakt.we hebben gesmuld.
BeantwoordenVerwijderen