Kip met Chinese broccoli uit de stoommand
Gisteren een prachtig nieuw kookboek gekocht: Specerijen; De kleurrijk wereld van geuren smaken en toepassingen geschreven door Jane Lawson. Het boek beschrijft ruim 40 verschillende soorten kruiden met hun herkomst, smaak, toepassing en ruim 250 recepten ! Een erg mooi naslagwerk met heerlijke recepten. Het eerste recept was dan ook erg geslaagd.
De gebruike groente in het gerecht was Chinese broccoli, de foto in het boek suggereerde al dat het om een soort bladgroente ging. Google vertelde mij dat Chinese broccolie ook wel Kai-lan wordt genoemd en met deze informatie ging ik richting de Toko. En ja hoor, ze hadden de mooie groene bladeren op stengels die erg op broccoli lijken. De smaak van de bladeren lijkt erg op die van normale broccoli, alleen wat zoeter.
Voor de gestoomde kip moest een heerlijk geurende bouillon gemaakt worden van gember, citroenbladeren, citroengras en shiitakes. Hierboven worden de kip en de Chinese broccoli gestoomd. De smaken en geuren van de bouillon trekken zo helemaal in de ingrediënten en krijgen een heerlijke smaak.
De kruidige dressing met sojasaus, gember, lente-ui, koriander en knoflook geven de gestoomde kip en groenten een nog lekkerdere smaak. Een erg lekker en bijzonder gerecht! Heerlijk met meergranen rijst. Ook nog eens erg gezond doordat de maaltijd geheel vetvrij is. Wel een kleine zoutvergiftiging opgelopen door alle sojasaus, maar dat nam ik graag voor lief. Een volgende keer zou ik wel voor een minder zoute sojasaus gaan, want ik had stiekem wel een beetje nadorst.
Benodigdheden:
- Wok
- Stoommand, groot genoeg voor 4 kipfilets / de Chinese broccoli
- bakpapier
- aluminiumfolie
Ingrediënten voor 4 personen:
Dressing:
- gember (stukje van 2 bij 2 cm)
- 125 ml lichte sojasaus (bij voorkeur een minder zoute variant)
- 2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn (eventueel te vervangen door medium Sherry)
- 1/2 theelepel sesamolie
- 1 bsoje koriander
- 4 lente-uitjes
Bouillon:
- 6 citroenbladen
- 1 stengel citroengras
- gember (stukje van 4 bij 4 cm)
- 125 gram shiitakes
- 4 kipfilets (biologische of scharrelkip)
- 700 gram Chinese broccoli
Overig:
- Bosje koriander (garnering)
- 400 gram rijst, bijvoorbeeld meergranen rijst
Bereiden:
Dressing
1. Schil de gember en snijd deze in dunne reepjes. Hak de knoflook en de koriander fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
2. Doe de sojasaus , rijstwijn en sesamolie in een kom en meng alles goed.
3. Roer hierdoor de gesneden ingredienten en zet de dressing weg om alles goed in te laten trekken.
Bouillion
1. Vul een wok voor ongeveer 1/3 met water (de stoommand mag niet onder water komen te staan)
2. Schil de gember en snijd deze in dunne plakjes. Haal het buitenste blad van het citroengras af en snijd de stengel in 3 stukken. Kneus de citroenbladeren door er goed in te knijpen.
3. Doe de shiitakes, de gekneusde citroenbladeren en het citroengras in de wok. En breng het aan de kook, laat alles zachtjes koken.
Kip, Chinese Broccoli en Rijst
1. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat deze vervolgens in een dichte pan staan.
2. Bekleed de stoommand met bakpapier en prik er gaatjes in.
3. Doe de kipfilets in de stoommand en stoom de kip in circa 10 minuten gaar boven de kruidige bouillon
4. Was ondertussen de Chinese broccoli en snijd de stengels door de lengte in drieën.
5. Haal de kipfilet en het bakpapier uit de stoommand, houdt de kipfilet warm in aluminiumfolie.
6. Stoom nu de Chinese broccoli in 2-3 minuten gaar in de stoommand.
7. Neem de broccoli uit de stoommand en houdt deze warm in aluminiumfolie.
8. Haal de shiitakes uit de bouillon en snijd ze in kleine stukjes. Meng deze door de dressing.
9. Giet de bouillon af en vang het vocht op. Giet 125 ml. van de bouillon bij de dressing en roer alles goed door elkaar.
10. Serveer de kipfilet met de Chinese broccoli en de rijst, schep de dressing over de kip. Garneer met een beetje Koriander. Eet smakelijk !
Tips:
- De dressing bevat behoorlijk veel sojasaus, houd je niet zo van zout eten, neem dan het groene Kikoman flesje, deze sojasaus is minder zout.
- Chinese broccoli en citroenbladeren zijn te koop bij de toko of Aziatische supermarkt.
- Koriander van de toko/Aziatische supermarkt heeft veel meer smaak dan de normale supermarkt variant, echt de moeite waard om een keer te proberen.
- Ook erg lekker met (mini) paksoi !
Gisteren een prachtig nieuw kookboek gekocht: Specerijen; De kleurrijk wereld van geuren smaken en toepassingen geschreven door Jane Lawson. Het boek beschrijft ruim 40 verschillende soorten kruiden met hun herkomst, smaak, toepassing en ruim 250 recepten ! Een erg mooi naslagwerk met heerlijke recepten. Het eerste recept was dan ook erg geslaagd.
De gebruike groente in het gerecht was Chinese broccoli, de foto in het boek suggereerde al dat het om een soort bladgroente ging. Google vertelde mij dat Chinese broccolie ook wel Kai-lan wordt genoemd en met deze informatie ging ik richting de Toko. En ja hoor, ze hadden de mooie groene bladeren op stengels die erg op broccoli lijken. De smaak van de bladeren lijkt erg op die van normale broccoli, alleen wat zoeter.
Voor de gestoomde kip moest een heerlijk geurende bouillon gemaakt worden van gember, citroenbladeren, citroengras en shiitakes. Hierboven worden de kip en de Chinese broccoli gestoomd. De smaken en geuren van de bouillon trekken zo helemaal in de ingrediënten en krijgen een heerlijke smaak.
De kruidige dressing met sojasaus, gember, lente-ui, koriander en knoflook geven de gestoomde kip en groenten een nog lekkerdere smaak. Een erg lekker en bijzonder gerecht! Heerlijk met meergranen rijst. Ook nog eens erg gezond doordat de maaltijd geheel vetvrij is. Wel een kleine zoutvergiftiging opgelopen door alle sojasaus, maar dat nam ik graag voor lief. Een volgende keer zou ik wel voor een minder zoute sojasaus gaan, want ik had stiekem wel een beetje nadorst.
Benodigdheden:
- Wok
- Stoommand, groot genoeg voor 4 kipfilets / de Chinese broccoli
- bakpapier
- aluminiumfolie
Ingrediënten voor 4 personen:
Dressing:
- gember (stukje van 2 bij 2 cm)
- 125 ml lichte sojasaus (bij voorkeur een minder zoute variant)
- 2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn (eventueel te vervangen door medium Sherry)
- 1/2 theelepel sesamolie
- 1 bsoje koriander
- 4 lente-uitjes
Bouillon:
- 6 citroenbladen
- 1 stengel citroengras
- gember (stukje van 4 bij 4 cm)
- 125 gram shiitakes
- 4 kipfilets (biologische of scharrelkip)
- 700 gram Chinese broccoli
Overig:
- Bosje koriander (garnering)
- 400 gram rijst, bijvoorbeeld meergranen rijst
Bereiden:
Dressing
1. Schil de gember en snijd deze in dunne reepjes. Hak de knoflook en de koriander fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
2. Doe de sojasaus , rijstwijn en sesamolie in een kom en meng alles goed.
3. Roer hierdoor de gesneden ingredienten en zet de dressing weg om alles goed in te laten trekken.
Bouillion
1. Vul een wok voor ongeveer 1/3 met water (de stoommand mag niet onder water komen te staan)
2. Schil de gember en snijd deze in dunne plakjes. Haal het buitenste blad van het citroengras af en snijd de stengel in 3 stukken. Kneus de citroenbladeren door er goed in te knijpen.
3. Doe de shiitakes, de gekneusde citroenbladeren en het citroengras in de wok. En breng het aan de kook, laat alles zachtjes koken.
Kip, Chinese Broccoli en Rijst
1. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat deze vervolgens in een dichte pan staan.
2. Bekleed de stoommand met bakpapier en prik er gaatjes in.
3. Doe de kipfilets in de stoommand en stoom de kip in circa 10 minuten gaar boven de kruidige bouillon
4. Was ondertussen de Chinese broccoli en snijd de stengels door de lengte in drieën.
5. Haal de kipfilet en het bakpapier uit de stoommand, houdt de kipfilet warm in aluminiumfolie.
6. Stoom nu de Chinese broccoli in 2-3 minuten gaar in de stoommand.
7. Neem de broccoli uit de stoommand en houdt deze warm in aluminiumfolie.
8. Haal de shiitakes uit de bouillon en snijd ze in kleine stukjes. Meng deze door de dressing.
9. Giet de bouillon af en vang het vocht op. Giet 125 ml. van de bouillon bij de dressing en roer alles goed door elkaar.
10. Serveer de kipfilet met de Chinese broccoli en de rijst, schep de dressing over de kip. Garneer met een beetje Koriander. Eet smakelijk !
Tips:
- De dressing bevat behoorlijk veel sojasaus, houd je niet zo van zout eten, neem dan het groene Kikoman flesje, deze sojasaus is minder zout.
- Chinese broccoli en citroenbladeren zijn te koop bij de toko of Aziatische supermarkt.
- Koriander van de toko/Aziatische supermarkt heeft veel meer smaak dan de normale supermarkt variant, echt de moeite waard om een keer te proberen.
- Ook erg lekker met (mini) paksoi !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten