donderdag 23 april 2009

Lasagne met zalm, spinazie en ricotta















Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram verse, panklare spinazie
- 250 gram ricotta
- 200 gram gerookte zalm
- 5 tomaten
- 5 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- ca. 1 pak lasagnebladen
- 100 ml melk
- 75 gram oude kaas
- Peper en zout uit de molen
- nootmuskaat
- klontje boter

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Snipper de uien, en hak de bleekselderij en de knoflook fijn. Fruit de ui, knoflook en de bleekselderij 5-10 minuten in een beetje boter.
3. Voeg de spinazie beetje bij beetje toe en laat deze slinken.
4. Doe het groentemengsel in een vergiet en druk het vocht uit de spinazie.
5. Doe de groenten terug in de pan en breng op smaak met peper, zout en (verse) nootmuskaat. Roer de helft van de kaas en de ricotta door het spinazie mengels.
6. Snijd de tomaten in plakken. Klop de overige ricotta los met de melk, peper, zout en (verse) nootmuskaat.
7.Verdeel /4 van het spinazie mengsel over de bodem van de ingevette ovenschaal. verdeel hierover 1/3 van de gerookte zalm en dek de laag af met lasagne bladen.
8. Herhaal deze laag nog een keer.
9. De 3e laag bestaat uit het spinazie mengsel en een laag met plakken tomaat.
10. De 4e laat is weer met het spinaziemengsel en zalm. Eindig met de lasagne bladen.
11. Verdeel het ricottamengsel over de laatste laag lasagne bladen. Verdeel hierop de overige plakken tomaat en strooi de rest van de kaas over de tomaten.
12. Bak de lasagne in circa 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Tip:
- Door de lasagnebladen 3 minuten voor te koken zijn de bladen makkelijker in de schaal te leggen en mooi op maat te snijden.
- 600 gram verse spinazie lijkt erg veel, maar nadat het geslonken is blijft er weinig van over.
- Gebruik verse nootmuskaat in plaats van uit een potje. Deze heeft een veel mildere, maar lekkerdere smaak. Zelf ben ik niet zo heel erg van van nootmuskaat (uit een potje) maar de verse vind ik erg lekker en minder overheersend.

5 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk!!! De markt is vol met verse spinazie... yummie!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt een smerig recept...de zalm overheerst en wordt tranig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je dan wel goede verse zalm gebruikt?
    Deze zou niet tranig moeten worden en zeker niet moeten overheersen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk gerecht! we hebben er echt van zitten smikkelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een heerlijk gerecht! De ingrediënten passen perfect bij elkaar, een genot om te eten. Tip: als je de lasagne bladen voorkookt doe ze niet gewoon in een vergiet, want dan zijn ze heet en plakken aan elkaar. Volgende keer maar inkoud water of zo.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */