zondag 5 april 2009

Donker roggebrood

Zelfgebakken roggebrood !

Het duurt even maar dan heb je ook wat, een vers roggebrood uit eigen oven! Moeilijk is het niet om roggebrood te maken, maar een beetje geduld is wel handig. Het deeg voor dit brood moet een namelijk nacht lang rijzen. Het deeg is erg zwaar en massief en vandaar dat het flink de tijd nodig heeft om te rijzen.

Eigenlijk wilde ik heel graag Fries roggebrood maken, dat hele donkere brood dat op bij elkaar geperst rogge lijkt. Recepten hiervoor zijn moeilijk te vinden en het schijnt ook dat dit brood bij lage temperatuur zeer lange tijd gegaard wordt, denk hierbij aan minimaal 10 uur! Dit leek mij iets te veel van het goede. Verder wordt voor Fries roggebrood gebroken rogge gebruikt i.p.v roggemeel. Gebroken rogge heb ik helaas niet kunnen vinden en het roggemeel had ik toch al staan. Het is dus een 'normaal' roggebrood geworden dat nog een broodstructuur heeft, maar wel de compacte structuur van roggebrood. Het broodje was erg goed gelukt en was heerlijk met een stukje kaas of worst!

Ingrediënten voor 1 roggebrood:
- 25 gram verse gist
- 50 gram roggevlokken (natuurwinkel)
- 250 gram roggemeel (natuurwinkel)
- 175 gram volkorenmeel
- 1/2 eetlepel zout
- 1 theelepel suiker
- 10 gram karwijzaad
- 100 ml yoghurt

Bereiden:
1. Los de verse gist op in 175 ml lauw water en laat het gistmengsel 10 minuten staan.
2. Meng het roggemeel, volkorenmeel,roggevlokken, zout, suiker en het karwijzaad door elkaar.
3. Voeg het gistmengsel en de yoghurt toe en kneed alles goed door elkaar. Kneed alles tot een elastisch deeg in ca. 10 minuten.
4. Laat het deeg afgedekt en op een warme plaats 1 nacht rijzen.
5. Kneed het deeg even door na de nacht rijzen. Vorm een brood van het deeg en laat het vervolgens nog 1 uur rijzen, afgedekt en op een warme plaats
6. Verwarm de oven voor op 225 graden. Bak het brood 15 minuten op 225 graden.
7. Haal het brood uit de oven en besprenkel het met wat water. Zet de oven nu op 175 graden
8. Bak het brood nog 35-40 minuten op 175 graden.
9. Laat het brood op een rooster afkoelen.Tips:
- Je kan het deeg ook door de broodbakmachine laten kneden, let er wel op dat het deeg niet te droog blijft en voeg eventueel nog een beetje water toe. Het deeg kan gedurende de nacht gewoon in de broodbakmachine blijven om te rijzen.
- Snijd de bovenkant van het brood licht in voordat het de oven in gaat, dan krijgt het brood mooie inkepingen.
-Als je niet zo van kwarwijzaad houdt zou ik iets minder dan 10 gram gebruiken, want de smaak kwam redelijk duidelijk naar voren. Persoonlijk vond ik het in het begin een beetje wennen, maar later vond ik de smaak er echt bij passen. Laat het kwarwijzaad niet helemaal weg, want het geeft veel smaak aan het brood.
- De roggevlokken lijken wat grof om zo door het deeg te doen, maar door het kneden worden het kleine stukjes en na het bakken zie je er bijna niets meer van terug.
- Je hebt wel een goed broodmes nodig om door het brood te komen !

8 opmerkingen:

 1. Persoonlijk vind ik broodrecepten die een nacht moeten rijzen ideaal. Ik laat mijn kitchenaid het kneedwerk doen, zet het deeg daarna weg in koelkast of kelder en ga de volgende dag verder wanneer daar de tijd voor heb. Dat komt toch niet op een uur.

  Ik heb zelf nog een zakje met karwijzaad liggen en had een ander broodrecept daarvoor gevonden. Dit roggebrood lijkt me ook een lekkere bestemming.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat het brood een nacht moet rijzen heeft inderdaad ook zijn voordelen :)
  Het enige nadeel is dat je het brood niet op de dag zelf kan maken.

  Heb je een Kitchenaid keukenrobot of een foodprocessor ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet precies hoe mijn kitchenaid heet. Die van mij kan alleen mixen en niet hakken. Kijk maar: http://koken.karintempelaar.com/keuken2/2008/07/14/keukenhulp/.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb toevallig laatst ook voor het eerst zelf brood gemaakt, maar de hele nacht rijzen is niet altijd even handig in huize Gerrets/vd Berg... :) Maar ik ben wel gek op roggebrood, dus misschien toch maar eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lange tijd garen bij lage temperaturen, doet mij denken aan de mogelijke inzet van de SlowCooker.... zou dat kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet het niet zeker, maar als ik een SlowCooker zou hebben zou ik de gok zeker aandurven! Nog wel even op zoek naar een goed recept dan :)
  Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een slowcooker wordt niet heet genoeg om het brood te garen!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */