dinsdag 24 maart 2009

Pompoencurry

Indiase curry met pompoen

Het was een hele speurtocht om alle ingrediënten voor deze curry te bemachtigen. Het goede nieuws is dat de moeilijk te vinden ingrediënten kruiden waren en we deze dus voortaan al mooi in huis hebben! Dat is echt een voordeel, want de volgende keer maak je veel sneller iets met de kruiden die je al in huis hebt.

Deze pompoencurry wordt gemaakt met veel verschillende kruiden. Misschien heel wat om in 1 keer aan te schaffen, maar het zijn veel terugkerende kruiden in de Oosterse keuken, dus die komen bij elke Oosterse maaltijd weer van pas!


Waar vind je welke kruiden:
Venkelzaad: AH eigenmerk navulzakjes kruiden,
Korianderzaad: AH eigenmerk navulzakjes kruiden,
Kurkuma (koenjit): Conimex potje,
Zwart mosterdzaad: natuurwinkel,
Kardemomzaaddozen: helaas niet gevonden, vervangen door gemalen Kardemom, potje AH eigenmerk.

Op zich lijken de AH kruidenzakje redelijk voor de hand te liggen, ik was alleen zo eigenwijs om aan te nemen dat: navulzakjes ervoor zijn om iets na te vullen.. en er dus ook potjes van moesten zijn. In mijn meermaalse zoektocht naar de zaad variant van venkel, komijn en koriander had ik altijd tevergeefs bij de potjes staan zoeken, totdat ik erop werd geattendeerd dat het in de navulzakjes verkocht werd !?

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 oranje pompoen van 1 kg
- 1 rode ui
- 1 grote ui
- 2 cm verse gemberwortel
- 2 groene pepers
- 3 theelepels korianderzaad
- 1,5 theelepel gemalen kardemom (of de zaadjes uit 3 kardemomzaaddozen)
- 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
- 1 theelepel zwart mosterdzaad
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 blok kokosmelk
- 1 theelepel zout
- 400 gram rijst of vers naanbrood
- bosje verse koriander

Benodigdheden:
- Wok of braadpan
- Vijzel

Bereiden:
1. Halveer de pompen en verwijder de zaden en de vezels. Schil de pompoen en snijd deze in blokjes van ca. 2 bij 2 cm.
2. Schil de gemberwortel en hak deze fijn. Snipper de uien. Halveer de groene pepers en verwijder de zaadjes en snijd de pepers klein. Steek de kruidnagels door de laurierblaadjes heen.
3. Doe de kardemom, korianderzaad en het venkelzaad in de vijzel en maal de zaden fijn.
4. Verhit wat olie in de pan en fruit de ui op laag vuur tot deze lichtbruin is. Voeg dan de gember en de peper toe en bak dit even mee.
5. Voeg de de gemalen kruiden uit de vijzel toe samen met de kurkuma, kruidnagels, laurierblaadjes en het kaneelstokje. Roer alles goed door.
6. Voeg nu de kokosmelk toe en de blokjes pompoen, breng het mengsel aan de kook en laat het 10-15 minuten sudderen met de deksel op de pan.
7. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
8. Maal de mosterdzaadjes fijn in de vijzel en voeg deze samen met het zou toe aan de curry.
9. Roer alles goed door en verwijder de laurierblaadjes, kruidnagels en het kaneelstokje. Roer de gehakte koriander door de curry.
10. Serveer de curry met de rijst of met warm naanbrood.

Tips:
- Serveer de curry met versgebakken naanbrood ipv. rijst.
- Zorg ervoor dat de pompoen niet te gaar wordt maar en lekker bite houd.
- Pas op met de kurkuma, dit gele poeder veroorzaakt nare vlekken !

3 opmerkingen:

  1. Die kardemomzaaddozen liggen bij mijn AH ook bij de navulzakjes.. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kardamom en andere specifieke kruiden zijn heel goed te krijgen bij:http://www.onlinetoko.eu/c-246818-5/kruiden-specerijen-mixen/
    groet, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goedemiddag
    ben je recept aan het maken je spreekt bij de bereiding en verktijgbaarheid wel over venkelzaad maar bij de ingredienten staat die niet vermeld
    Ik dacht laat het ff weten
    groet
    mien

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */