vrijdag 13 maart 2009

Gemarineerde kipsaté met satésaus















Sat
é marinade en satésaus uit de Flavour shaker!
De eerste shaksels uit de Flavour Shaker! Het was toch wel een hele ervaring; Doe ik het wel goed? Valt dat ding niet uit me handen ? Hoe hard moet ik shaken, hoe lang? Wat voor beweging? Hoe vol kun je de shaker doen?

Inmiddels ee
n stukje wijzer geworden over deze Flavour Shaker. Vooral de satémarinade ging erg goed. Ik was een beetje twijfelachtig of de de knoflook en de gember wel geplet zouden worden, maar dit ging prima. Voor de zekerheid heb ik de knoflook wel in grove stukken gesneden.

Bij de satésaus was ik al wat zekerder en dacht wel de dubbele hoeveelheid te kunnen maken. Dat in het boekje stond dat je de shaker nooit te vol moest doen nam ik voor lief. Helaas het staat er niet voor niets; Alle pinda's bleven in de bovenkant van de shaker zitten en toen het vocht erbij moest zat de shaker echt veel te vol. Wees dus niet zo eigenwijs als ik en doe de shaker niet te vol. Als je de dubbele hoeveelheid van het recept wilt maken zou ik gewoon 2 keer shaken.

Het shaken zelf was ook wel een beetje wennen. Het is echt even zoeken naar een manier die prettig shaket en dat je ook niet het gevoel hebt dat je de shaker laat vallen. Maar oefening baart kunst. En zoals Jamie zegt: "
Niet verlegen zijn - schudden maar! Hoe vaker je de Shaker gebruikt, hoe handiger je ermee wordt..."

Al met al ben ik erg enthousiast over de Flavour Shaker. Alles wordt er echt goed in geplet en alle smaken en aroma's komen vrij, heel de keuken rook heerlijk naar alle kruiden. Het Shaken zelf is ook leuk om te doen, je kunt je er lekker even op uitleven!

De kipsaté was overigens heerlijk! De marinade gaf de kip een lekkere smaak en de satésaus paste er erg goed bij. Al leek de satésaus niet echt op de satésaus die je misschien gewend bent. Deze was veel frisser en smaakte niet zo heel erg naar pinda's. Het was meer een soort dip. Lekkere combi! Smaakte ook erg goed bij de Nasi Goreng die we erbij aten.

Sat
é marinade voor 600 gram kip
Ingrediënten :
- 1 theelepel korianderzaadjes (evt. gemalen)
- 1 theelepel komijnzaadjes (evt. gemalen)
- 1/2 theelepel zeezout
- 1 teentje knoflook, gepeld en in grove stukken gehakt
- 4 centimeter gember, geschild en in stukjes gehakt
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 8 eetlepels kokosmelk


Bereiden marinade:
1. Doe de koriander, komijn en het zeezout in de onderkant van de Flavour Shaker. Doe de bal erbij en draai de Flavour Shaker goed dicht. Schud flink heen en weer zodat de kruiden goed gemalen en gemengd zijn, dit duurt ongeveer 20 seconden.
2. Open de Flavour Shaker voorzichtig en voeg de gehakte gember en knoflook toe. Sluit de shaker weer en schud alles weer goed in 20 seconden.
3. Voeg nu alle overige ingrediënten toe, behalve de kokosmelk (vissaus, kerriepoeder en de bruine suiker). Schud net zolang tot je een gladde massa krijgt (zie foto met bruin mengsel)
4. Giet het mengsel in een kom en voeg nu de kokosmelk toe, roer alles goed door. (zie foto met geelachtig mengsel)
5. Snijd de kipfilet in blokjes en meng deze goed met de marinade. Dek de kip af en laat deze goed marineren.









Jamie's satésaus voor 2 personen
Ingrediënten:
- 1 teentje knoflook, geschild en in stukken gehakt
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en in stukken gehakt
- 1 eetlepel ongezouten pinda's
- sap van 1 limoen
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel rijstazijn

- 1 eetlepel pindakaas met stukjes noot

Bereiden satésaus:
1. Doe de knoflook en de chilipeper in de onderkant van de Flavour Shaker, leg de bal erbij en sluit de shaker goed af. Schud stevig tot er een dikke pasta ontstaat.
2. Open de shaker en voeg de pinda's toe. Sluit de shaker en schud tot de pinda's geplet zijn.
3. Voeg nu het limoensap, de sesamolie en de rijstazijn toe. Schud alles weer goed door elkaar.
4. Giet de inhoud nu in een kom en roer de pindakaas door het mengsel.

Kipsaté bereiden:
1. Rijg de kipblokjes aan lange satéprikkers.
2. Bak de kipspiesjes in een grillpan tot ze gaar zijn.
3. Verwarm ondertussen de sat
ésaus.
4. Serveer de kipsat
é spiesjes met de satésaus.

1 opmerking:

  1. Nou niggie,

    Jullie maken er wat moois van hoor!
    Als ik al niet zoveel van lekker eten hield, zou ik dit spontaan gaan doen bij het lezen van al die lekkere gerechten!

    Echt leuke site. Complies!!!!

    groeten Tom (grote neef)
    Carpe DM

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */