donderdag 18 maart 2010

Zelfgemaakte Focaccia

Versje broodjes uit de oven.

Er is bijna niets lekkers dan vers gebakken brood uit eigen oven. Heerlijk, de geur, knapperige geur en de smaak van echt vers brood! Daarbij komt dat het ook erg leuk is om zelf brood te maken en vaak ook helemaal niet moeilijk.

Echt lekker brood kan ik de hele dag wel eten. Zo kan je mij ook erg blij maken met een kop soep met lekker brood als avondeten, maar dan geen saaie boterham, dan wel een lekker zelf gebakken (desem)broodje of bijvoorbeeld deze heerlijke focaccia's.

Het thema voor het Foodblog-event van maart is "Buffetgerechten" en wordt georganiseerd door: Mangerie. Bij een goed buffet mag lekker brood uiteraard niet ontbreken en deze kleine focaccia's zijn ideaal voor op een buffet! Ziet er leuk uit en smaakt ook nog eens erg lekker. Door te variëren met de ingrediënten kan je de focaccia's altijd laten matchen bij de overige buffetgerechten.

Deze keer heb ik 3 verschillende soorten focaccia's gemaakt:
- Focaccia met rozemarijn, tijm en zeezout
- Focaccia met zwarte olijven en rode ui
- Focaccia met tomaat, basilicum en Italiaanse kruiden

Bij het maken van de focaccia's ben ik uitgegaan van een basisrecept en heb daarmee steeds gevarieerd met de extra ingrediënten. Je kan de focaccia's met allemaal verschillende soorten kruiden en groenten beleggen, ideaal om nog een overgebleven restje kruiden of groente te verwerken.

Basisrecept Focaccia (1 grote of 8-10 kleine focaccia's):
- 500 gram meel tipo -00
- 15 gram verse gist
- 300 ml lauwwarm water
- 2 theelepels zout
- 4+ 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes geperste knoflook
- grof zeezout

Bereiden Focaccia:Vet1. Los de verse gist op in 300 ml lauwwarm water. Laat het mengsel 5 minuten staan.
2. Zeef de bloem met het zout en kneed dit samen met het gistmengsel, en 4 eetlepels olijfolie in 10 minuten tot een soepel deeg. Deze Stap kan je ook gemakkelijk door een broodbakmachine of keukenhulp uit laten voeren.
3. Laat het deeg afgedekt en op een warme plaats 1,5 uur rijzen. Gebruik hiervoor een ruime kom, het deeg zal zeker 3 keer zo groot worden!
4. Kneed het deeg nog even door na het rijzen. Vorm nu naar wens een grote focaccia of meerdere kleine.
5. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en laat het afgedekt op een warme plaats voor 30 minuten rijzen, het deeg zal in omvang verdubbelen.
6. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Vul het onderste bakplaat van de oven met water en plaats deze terug in de oven.
7. Meng 3 eetlepels olijfolie met de geperste knoflook. Maak met je vingers holletjes in het gerezen deeg en schep hierin een beetje van de olijfolie met knoflook. Strooi wat zeezout over de focaccia.
8. Bak de focaccia in 2o minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
9. Besprenkel de focaccia na het bakken met nog een beetje olijfolie











Focaccia met tomaat, basilicum en Italiaanse kruiden:
Halveer de cherrytomaatjes en druk deze na het rijzen in het deeg. Maak hierna de holletjes voor de olijfolie en vul deze en met de olijfolie met knoflook, schep ook wat olijfolie over de tomaatjes. Verdeel wat verse basilicumblaadjes over de focaccia en strooi als laatste wat zeezout en gedroofde Italiaanse kruiden over de Focaccia.

Focaccia met zwarte olijven en rode ui:
Halveer de Olijven en snijdt de ui in dunne ringen. Druk de olijven in het gerezen deeg. Maak met je vingers holletjes in het deeg en schep hierin wat olijfolie met knoflook. Verdeel de ringen rode ui over de focaccia en strooi nog wat zeezout erover.

Focaccia met rozemarijn, tijm en zeezout:
Volg de aanwijzingen van het basisrecept maar strooi wat verse rozemarijn, tijm en een beetje zeezout over de focaccia voordat deze de oven in gaat.

Probeer/combineer ook eens met:
- Paprika, rode peper, courgette, groene olijven, kappertjes, Parmezaanse kaas, Geitenkaas, Feta, noten/pitten, salie, oregano...

Tip:
- Zelf gebruikte ik een Yorkshire Pudding Tray om de focaccia in te bekken. Deze zijn de koop bij Dille en Kamille ook te vinden op E-bay

3 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er weer heerlijk uit zeg!!!
    Gaan we snel uitproberen.
    Wederom hartstikke bedankt, en alvast prettig weekend.
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Wil,
    De foacaccia´s waren ook erg lekker! Ik kan je zeker aanraden om ze een keer te maken !
    Een fijn weekend !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je deelname aan het Foodblog-Event van maart! Wat zien jullie broodjes er weer mooit uit! De samenvatting van deze maand is te lezen op: http://mangerie.blogspot.com/2010/03/foodblogevent-maart-2010.html

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */