maandag 23 maart 2009

Zelf bagels maken!

Gekookte broodjes met een gat erin

Zelfgemaakt Amerikaanse bagels!
Zelf broodbakken is erg leuk, eigenlijk helemaal niet moeilijk en het resultaat is verbluffend. Verser brood is er niet en dat proef je er ook echt vanaf!

Bagels worden voor het bakken even voorgekookt, dit zorgt voor de lekkere korst en de heerlijke binnenkant.

Bagels zijn zowel heerlijk met zoet als hartig beleg zoals: roomkaas, zalm, jam, etc. Een erg veelzijdig broodje!Ingrediënten voor 8 stuks:

- 25 gram verse gist
- 200 ml melk
- 50 gram boter
- 30 gram suiker
- 400 gram bloem
- 2 theelepels zout
- 1 ei
- sesamzaad

Bereiden:
1. Los de gist op in een 50 ml lauwwarm water. Laat het 10 minuten staan.
2. Doe de melk, boter en de suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten afkoelen.
3. Zeef de bloem en doe deze samen met het zout , gist en het melk mengsel in een kom en kneed alles in ca. 10 minuten tot een een elastisch deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen afgedekt en op een warme plek.
4. Kneed het deeg na een uur nog een keer door en verdeel het deeg in 8 gelijke porties. Rol de porties deeg tot slierten van ongeveer 15 cm lang. Vorm rondjes van de slierten en maak de uiteinden aan elkaar vast, dit gaat gemakkelijk met een beetje water.
5. Leg de bagels op een ingevette bakplaat en laat ze 15 minuten rijzen, afgedekt en op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200 graden.
6. Breng een pan met water aan de kook. Kook de bagels ongeveer 1 minuut, keer ze halverwege om (als de bagels goed gerezen zijn drijven ze). Leg de bagels weer op de ingevette bakplaat en bestrijk ze met wat losgeklopt ei. Strooi de sesamzaadjes erover heen.
7. Bak de bagels ca. 20 minuten goudbruin. Laat ze even afkoelen buiten de oven op het rooster.

Bagels uit de broodbakmachine:
Het deeg voor de bagels kan je ook gemakkelijk door de broodbakmachine laten kneden. Hiervoor kan je het 'deeg' programma kiezen. Het voordeel hiervan is dat het deeg tijdens het rijzen in de broodbakmachine kan blijven en niet weggezet hoeft te worden.

Tips:
- Laat het melkmengsel goed afkoelen voordat je het toevoegt bij de gist, wanneer het mengsel te heet is zullen de gistcellen sterven en zal het deeg niet goed rijzen. Zorg ervoor dat het mengsel minde dan 50 graden is (je kan dan je vinger in het mengsel doen zonder dat het pijn doet)
- Wil je de bagels niet meteen afbakken ? Bewaar dan het deeg in de koelkast, doorloop alle stappen tot en met stap 5. Verpak de bagels goed en bewaar ze maximaal 2 dagen in de koelkast. Wanneer je de bagels wilt bakken moet je het deeg eerst goed op kamer temperatuur laten komen, doe dit afgedekt op een warme plek. Kook de bagels daarna en bak ze zoals beschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */