zondag 29 maart 2009

Plaatcake met cranberry's















Gevulde cake met een lekkere zoete bovenlaag
Het leuke aan plaatcake is dat je er erg goed andere ingrediënten in kan verwerken, doordat je zo'n grote oppervlakte hebt. Zoals in dit geval een mengsel van cranberrycompote met gedroogde cranberry's. De cake zier er erg feestelijk uit en doordat je een soort blokjes krijgt i.p.v. plakjes lijkt het meer op een taartje, dan een gewoon plakje cake. De heerlijk zoete bovenlaag met amandelschaafsel maakt de cake helemaal af!

Ingrediënten voor ca. 12 stukken

- 175 gram boter (50 + 125 gram)
- 175 gram suiker (50 + 125 gram)
- 1 zakje vanille suiker
- zout
- 2 eieren
- 250 gram bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 75 ml melk
- 75 gram banketbakkersmarsepein
- 75 ml slagroom/ kookroom
- 50 gram amandelschaafsel
- 150- 200 gram cranberrycompote (pot)
- 50 gram gedroogde cranberry's
- paneermeel

Benodigdheden:
- Plat bakblik (ca. 25 x 25 x 5 cm)
- mixer

Bereiden:
1. Vet het bakblik in en bestrooi het goed met paneermeel
2. Rasp de marsepein met een grove rasp.
3. Voor de amandelkorst: Laat in een pannetje 50 gram boter smelten en breng dit zachtjes aan de kook, samen met de slagroom en 50 gram suiker. Roer het amandelschaafsel erdoor en zet het mengsel weg om wat af te koelen
4. Doe 125 gram boter en 125 gram suiker, de vanillesuiker, en een snuf zout in een kom en klop alles tot een romige crème.
5. Klop de eieren er 1 voor 1 doorheen. Meng het bakpoeder met het bloem en de marsepein en voeg dit beetje bij beetje toe afgewisseld met een scheutje melk. Mix alles goed tot een vrij dik cakebeslag ontstaat. Het beslag heeft de juiste dikte wanneer het langzaam van de mixers zakt. Als het blijft kleven moet je nog een beetje melk of water toevoegen. Wanneer het deeg er meteen afgeleid moet je nog wat bloem toevoegen.
6. Meng de cranberry compote met de gedroogde cranberry's.
7. Verdeel het beslag over het bakblik. Maak met een theelepel kleine kuiltjes/inkepingen in het deeg en verdeel hierover het mengsel van de cranberrycompote en de cranberry's.
8. Verdeel het amandelmengsel over de bovenkant van de cake.
9. Bak de cake in 40-45 minuten goudbruin op 175 graden.

Tips:
- Banketbakkersmarsepein is te koop bij de warme bakker. Als je er niet aan kan komen kan je het ook weglaten.
- Canberrycompote is te vinden bij de appelmoes in de supermarkt.
- Ook lekker met pruimencompote.
- Het beslag lijkt misschien wat weinig in het bakblik, maar het rijst flink!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */