woensdag 4 maart 2009

Gnocchi met rucola en citroen-boter saus

Italiaanse Aardappelklontjes

Soms heb je van die gerechten die je gewoon een keer wilt proberen. Nieteens zozeer omdat het je zo verschrikkelijk lekker lijkt, maar vooral omdat je heel erg nieuwsgierig bent naar of het überhaupt wel lekker is en hoe het smaakt. Dat was bij mij het geval met gnocchi.

Gnocchi is de de Italiaanse naam voor 'klontjes'. Het wordt gemaakt van aardappelpuree, bloem, ei en kruiden. Aardappelklontjes dus. De gnocchi's die ik gemaakt heb zijn op smaak gebracht met rucola, citroen en Parmezaanse kaas.


De gnocchi was goed gelukt voor dat het mijn eerste gnocchi ervaring was! De smaak was ook erg goed, vooral het boter-citroensausje maakte er echt iets speciaals van. Ook paste het erg goed bij de kip in Parmaham die we erbij aten. Het is wel een bijgerecht dat bij de rest van je gerecht moet passen, want ik zou het niet zomaar bij alles serveren; Gnocchi is best machtig en kunnen snel te veel worden.

Een erg leuk gerechtje om te maken! er zijn nog veel meer varianten te vinden in Kook van Jamie, de variant met gestoofde ossenstaart is hierna als eerste aan de beurt!

Ingrediënten voor 4 personen:
- 6 kruimige aardappelen
- 1 theelepel nootmuskaat poeder
- 1 ei (allen de dooier)
- 1 tot 2 handen bloem
- griesmeel
- een flinke bos rucola
- 50 gram boter
- 200 ml kruidenbouillon (van tablet)
- geraspte schil van 1 citroen
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten
Oventijd: 60 minuten
Deeg bereiden: 15 minuten
Rusten deeg: 15 minuten
Koken: 4 minuten

Benodigdheden:
- Stamppotstamper of pureeknijper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Pik met een vork gaatjes in de aardappel. Je mag je flink uitleven! Wrijf de aardappelen daarna in met olijfolie.
3. Leg de aardappelen op een bakplaat en laat ze in een uur krokant en bruin bakken. Hak ondertussen de rucola fijn en rasp de schil van de citroen.
4. Laat de aardappelen een paar minuten afkoelen.
5. Snijd de aardappelen doormidden en haal de zachte binnenkant van de aardappel uit de schil. Doe dit in een kom en stamp er puree van.
6. Voeg de rucola, nootmuskaat, een theelepel zout, beetje peper en de eierdooier toe en een beetje bloem. Kneed alles tot een samenhangend mengsel.
7. Voeg net zoveel bloem toe tot er een droog deeg ontstaat (het deeg kleeft dan niet meer aan je handen en aan de kom). Voeg extra bloem toe als het deeg te nat is en extra water als het deeg te droog is.
8. Verdeel het deeg in 4 stukken en rol het op een bebloemde ondergrond tot lange rollen van ca. 1.5 cm dik.
9. Snijd de rollen in stukjes van ca. 2,5 cm lang.
Leg de gnocchi's op een bord dat bedekt is met een laag griesmeel. Zet het bord 15 minuten in de koelkast zodat de gnocchi's op kunnen stijven.
10. Breng een pan met kokend water met wat zout aan de kook. Kook de gnocchi's in 4 minuten gaar, dit is als de gnocchi's weer boven komen drijven.
11. Voor de saus: Smelt ondertussen de boter in een pannetje. Voeg de bouillon toen er roer het mengsel goed door. Voeg daarna de Parmezaansekaas en de citroenschil toe.
12. Giet de gnocchi's voorzichtig af. Serveer ze in diepe borden/kommetjes en schenk de saus erover.

Tip:
- Gnocchi is het lekkerst als het zo licht mogelijk is. Dat kan je bereiken door ervoor te zorgen dat de aardappel zo droog mogelijk wordt en je minder bloem nodig hebt om het gnocchi deeg te bereiden. Wees dus niet bang als de aardappels flink beginnen uit te drogen in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */