vrijdag 26 december 2008

Scones

Wat zijn scones?

Scones zijn typisch engelse baksels. Ze mogen niet ontbreken bij de high-tea, en worden geserveerd met een klodder jam en wat clotted cream (soort slagroom-bijna-creme-fraiche). Het zijn geen broodjes, het zijn geen koekjes, en ook geen cakejes; Eerder een combinatie tussen deze drie.

Scones bakken; de eerste keer voor mij, en ze waren erg goed! Helaas ben ik vergeten een foto te maken toen ze gebakken waren. Gelukkig heb ik er nog wat in de vriezer liggen!

Ingrediënten voor ca. 10 stuks:
* 450 gram zelfrijzend bakmeel
* 120 gram rozijnen en gedroogde cranberrys (ik had ze 1 op 1 gemengd)
* 2 eieren
* 120 gram boter
* 6 eetlepels melk
* zout


Bereiden:

1.Wel de rozijnen en cranberry's.
2. Meng het bakmeel en bakpoeder met de boter tot een kruimelig deeg ontstaat. Meng vooral niet te lang door!
3. Klop in een ander bakje de eieren met 5 eetlepels melk en voeg hierbij de gewelde rozijnen. Voeg ook nog een flinke snuf zout toe.
4. Maak in het meelmengsel een kuiltje en giet het eimengsel hierin. Roer alles door elkaar met een spatel tot er een droog deeg ontstaat. Het moet niet te droog zijn, je moet het namelijk wel uit kunnen rollen zonder dat het uit elkaar valt. Is het te droog? Voeg dan nog wat melk toe. Ik heb zelf nog twee eetlepels toegevoegd. Zorg dat je het deeg niet teveel kneedt.
5. Rol het deeg nu uit met de deegroller. Het mag flink dik zijn. Mijn scones waren namelijk vrij dun; ze rijzen natuurlijk wel wat, maar ze mogen best een beetje hoog worden vind ik. Ik heb dan ook 12 scones uit dit deeg gehaald. Een deegdikte van 2 tot 3 centimeter lijkt me mooi.
6. Uit dit deeg kun je cirkels steken met een glas, maar je kunt ook wat deeg afsnijden of afscheuren. De scones die ik ken van high-tea's zijn echt hoopjes deeg, en hebben dus niet veel vorm. Zelf vind ik de 'nette' scones wel mooi.
7. Terug naar het recept: Bestrijk de scones nog even dun met wat melk en bak ze 15 minuten op 200 graden. Warm serveren met frambozenjam en wat vanille ijs of slagroom. Of alleen met frambozenjam, zoals ik deed. Ook heerlijk. De scones hebben een kruimelige structuur en goede smaak. Voor de eerste keer scones bakken was ik zeker niet ontevreden, maar toch was ik iets te zuinig geweest met het zout. Dit had wel meer gekund. Ook een zakje vanillesuiker zou een aardige toevoeging zijn!

Tips:
- Vries deze scones in zodat je altijd wat op voorraad hebt. Haal ze uit de vriezer en stop ze direct in de oven. De scones lijken zelfs nog lekkerder geworden!

Uit: Kookrevolutie, Jamie Oliver

2 opmerkingen:

  1. Ook heerlijk, zoals bij een high tea, met clotted cream en aardbeien jam..
    De clotted cream is wel te kopen, bij delicatessezaakjes en britse winkels.. Je kunt zelf echter ook een soort cream maken; 125 ml slagroom en 250 gr mascarpone. De slagroom mixen en de mascarpone er doorheen. Een goedkopere en bijna net zo lekkere cream.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip!
    gaan we zeker een keertje proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */