maandag 22 december 2008

Lamsstoofpot met rode wijn


Stoofpot á la mr. Oliver
Het wordt kouder en kouder, en ineens krijg ik een enorme behoefte aan een authentieke stoofpot. Het begin van deze heerlijke lamsstoofpot met rode wijn. Laat je niet afschrikken door de wortel en bleekselderij in het recept als je daar niet van houdt; in een stoofpot komen ze heerlijk tot hun recht. Begin op tijd, deze pot is het lekkerst als je hem 3 uur laat stoven! Heerlijk in combinatie met die heerlijke aardappeltjes uit de oven die ook op deze website te vinden zijn!

Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 uien
- 3 stengels bleekselderij
- 1 winterpeen
- 500 gram lamsstoofvlees
- 500 ml rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes (a 400 gram)
- 15 gram verse rozemarijn
- 1 eetlepel bloem
- versgemalen peper en zout

Bereiden:
1. Snijd de ui, bleekselderij en wortel. Het hoeft zeker niet gesnipperd te zijn, grovere stukken zorgen voor een mooie structuur.
2. Bak de groenten 10 minuten in de pan. Voeg hierbij de rozemarijn. Je hoeft de blaadjes niet van de takjes te halen, dat gebeurt vanzelf.
3. Snijd het lamsvlees in stukken van ca 2x2 cm.
4. Na 10 minuten bakken van de groenten voeg je het vlees en een eetlepel bloem toe. Roer dit goed door elkaar, en voeg vervolgens de tomatenblokjes en rode wijn toe. Je hoeft het vlees zeker niet aan te bakken! Roer nogmaals goed en voeg een theelepel zeezout toe (gewoon zout: minder!). Zet de deksel op de pan en de pan op een sudderplaat. Laat 3 uur (ok, het zou ook na 2,5 uur kunnen, maar hoe langer, hoe lekkerder) zachtjes pruttelen en roer af en toe even door. 5. Laat het laatste half uur de deksel eraf zodat de saus wat in kan koken. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Tips:
- Serveer met aardappeltjes uit de oven!
- Gooi halflege flessen wijn niet weg, maar bewaar ze even. Om te koken maakt het niet zoveel uit als de wijn al iets ouder is.


Uit 'Kookrevolutie', Jamie Oliver

5 opmerkingen:

  1. Ook als je niet zo van wortel of bleekselderij houdt (zoals ik) is dit echt een heeeeerlijke stoofpot. Ook heel makkelijk te maken overigens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lekkere stoofschotel! Het lamsvlees (bij de slager gehaald) was echt heel lekker mals geworden. Het toevoegen van een verkruimeld droog rood pepertje geeft de stoofschotel extra veel pit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo aus Deutschland,
    ich find das Gericht toll, will ich auch nachkochen, aber was ist Bloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Was een heerlijke schotel heb zelf wel een kaneelstokje toegevoegd voor nog wat extra smaak 👍

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */