woensdag 24 maart 2010

Taartje gevuld met bosvruchten

Lief taartje

Een lief taartje voor een lieve moeder die vandaag op bezoek komt. Dit schattige taartje qua formaat en uiterlijk is gevuld met een mengsel van bosvruchten en afgewerkt met een laag mascarpone en roze suikerhartjes. Een taartje om jezelf of een ander goed mee te verwennen.

Een echt taartje voor moederdag ! Ik denk dat ik mijn oma's dan eens met zo'n lekker taartje ga verrassen.

Het taartje is niet moeilijk om te maken, de vulling is zelfs kinderlijk eenvoudig. Kleine moeite, groot resultaat met dit bosvruchten mascarpone taartje !








Ingrediënten voor 1 taartje 18 cm doorsnede:

Deeg:
- 100 gram roomboter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 1/2 zakje bakin
- 1/2 theelepel vanille extract

Vulling:
- 1 doosje diepvries bosvruchten
- 150 gram bosvruchten jam
- 1 zakje vanille suiker

Mascarpone topping:
- 1/2 bakje mascarpone
- 125 ml slagroom
- 1 zakje klopfix
- 50 gram bosvruchten jam
- 2 eetlepels suiker

Bereiden deeg:
1. Klop de suiker en de roomboter tot een romig mengsel. Mix de bloem, bakin en zout met het mengsel zodat een samenhangend deeg ontstaat. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het deeg te droog is.
2. Kneedt het deeg tot een mooie bal en druk deze plat. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg deze minstens 1 uur in de koelkast om te rusten.
3. Rol 2/3 van het deeg uit op een bebloemde ondergrond. Vet de taartvorm in en bestuif deze met bloem
4. Bekleed de bodem en de randen van de taartvorm met het deeg.
5. Rol het overige deeg uit tot een cirkel, dit wordt de bovenkant van de taart. Verwarm de oven voor op 175 graden.


Bereiden vulling:
1. Meng de bevroren bosvruchten met de vanillesuiker en de jam.
2. Schep de vulling in de taart en strijk deze mooi glad.
3. Dek de taart af met de cirkel deeg en druk de randen goed aan.

Bakken taart:
Bak de taart in ca.1 uur gaar en goudbruin op 175 graden.
Laat de taart na het bakken helemaal afkoelen, ook de binnenkant, zet de taart zo nodig in de koelkast.

Bereiden topping:
1. Doe de mascarpone, slagroom, jam, suiker en klopfix in een kom.
Mix totdat een dik en lobbig mengsel ontstaat.
2. Laat het mengsel 15 minuten opstijven in de koelkast.
3. Smeer een mooi laag over de afgekoelde taart en decoreer de taart eventueel naar wens.

Tips:
- Laat de taart het eerste half uur afkoelen in de springvorm, het deeg is dan nog wat zwak en kan gemakkelijk stuk gaan waardoor de vulling uit het taartje loopt.
- Ook lekker met bijvoorbeeld een vulling van alleen maar aardbeien of frambozen.
- Helaas verkoopt de AH sinds kort geen diepvries bosvruchten meer, maar alleen doosjes met 1 soort fruit. De c1000 heeft wel doosjes bosvruchten, maar dat bestaat naar mijn idee voor een te groot percentage uit bessen. Ik heb laats 2 doosjes vruchten zelf gemengd: aardbeien, frambozen en bramen en de rest in een grote diepvrieszak terug de vriezer in gedaan :)

2 opmerkingen:

  1. Dank voor dit recept Femke! Nog nooit zo snel een taartje zien verdwijnen, als ik er 5 had gemaakt waren ze volgens mij ook opgegaan. Er staan al wat bestellingen zelfs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoeveel bosvruchten gebruik je? ik heb een grote zak in de vriezer liggen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */