dinsdag 9 maart 2010

Risotto met groene groenten en cashewnoten

Groen & Gezond !

Gezond was deze overheerlijke risotto zeker! Soms heb je gewoon behoefte aan een lekkere en ook gezonde maaltijd. Deze risotto is dan ideaal. Met de groenten kan je lekker variëren en aan het seizoen aanpassen. Was weer een zeer geslaagde risotto die zeker vaker voorbij gaat komen!

Het was trouwens ook voor het eerst dat ik koolrabi heb verwerkt in het eten. Een koolrabi is een soort lichtgroene/pastelkleurige knol met lange takken met bladeren. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Een koolrabi kan je het beste schillen met een dunschiller, de bladeren en takken worden verwijderd. Ik vond de groente erg lekker. Fris en toch een klein beetje het pittige van een radijs. Erg lekker door deze risotto, geeft een fris accent maar tegelijkertijd ook een lekkere bite.






Ingrediënten voor 5 personen:
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 500 gram risottorijst
- 1 glas martini
- 2 blokjes groentebouillon
- 300 gram broccoli
- 1 koolrabi
- 1 bakje sugarsnaps
- 1 bosje peterselie
- 1 gedroogd chilipepertje
- 60 gram cashewnoten
- 1/2 bakje mascarpone
- 50 gram Parmezaanse kaas + beetje extra voor garnering
- 1/2 citroen
- peper en zout


Voorbereiden:
- hak de ui fijn en pers de knoflook
- Schil de koolrabi, snijdt deze in plakken en daarna in reepjes van 0,5 x0,5 cm
- Hak de stengels bleekselderij grof
- Maak de broccoli schoon en snijdt kleine roosjes. De dunne stengels in plakjes snijden.
- Hak de cashewnoten grof en bak deze in een droge pan zodat ze een beetje bruinig kleuren.
- Rasp de Parmezaanse kaas
- Hak de peterselie fijn

Bereiden:
1. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
2. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur gedurende 10 minuten.
3. Voeg de risottorijst toe en bak de rijst 2 minuten mee op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden.
4. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
5. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels opgenomen is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Roer de risotto voortdurend.
6. Na 10-15 minuten alle groenten toevoegen behalve de peterselie en deze de laatste 10 minuten mee laten garen met de risotto. Goed blijven roeren.
7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen, dit zal na 20-25 minuten zijn).
8. Roer nu de peterselie mascarpone en Parmezaanse kaas door de risotto en laat de risotto 2 minuten afgedekt staan.
9. Breng op smaak met een citroensap een gedroogd chilipepertje en peper en zout. Server met de cashewnoten en een beetje versgeraspte Parmezaanse kaas

Tips:
- Varieer ook eens met andere groene groenten zoals: gegrilde courgette, groene asperges, spinazie of fijne boontjes.
- In plaats van Martini kan ook witte wijn of droge sherry gebruikt worden.
- Versnipper de chilipeper niet met je handen, doe dit bijvoorbeeld met een keukenschaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */