zondag 21 maart 2010

Hartige taart met zalm en spinazie















Lekker gerookte zalm!

Wat doe je met ruim een halve kilo heerlijke gerookte zalm ? Opeten natuurlijk :)
Deze lekkere zalm kreeg ik mee naar huis na een middagje werken. Of ik er nog iets mee kon, want anders zou het weggegooid worden. Zonde, ik ben gek op gerookte zalm!

Al heel snel was het idee geboren om een lekkere hartige taart te maken met de gerookte zalm. Lang op internet gespeurd naar HET recept met gerookte zalm, maar veel verder dan de zalm-dille combinaties kwam ik niet. Hier en daar een niet heel spannend recept met zalm en spinazie. Deze combi leek mij wel wat en hiermee ging ik aan de slag! Het resultaat is deze heerlijke taart geworden waarbij zalm, aardappel, spinazie en tomatenblokjes worden gecombineerd tot een heerlijke taart met een lichte pesto smaak. Erg geslaagd vind ik zelf en vanaf nu voor mij dan ook HET recept voor een hartige taart met gerookte zalm.

Het wat toch wel wat te veel van het goede om 500 gram zalm in deze taart te verwerken, dus de overige zalm heb ik ingevroren en zal binnenkort wel voorbij komen in een ander lekker recept met gerookte zalm.

Ingrediënten voor 1 taart voor ca. 4 personen:

Korstdeeg:
- 250 gram bloem
- 150 gram boter
- 1 eigeeel
- snuf zout
- ijskoud water

Vulling taart:
- 4 middelgrote aardappelen
- 1 zak verse spinazie
- 1 teentje knoflook
- 1 pakje tomatenblokjes
- 200 gram gerookte zalm
- 1 potje Blue Band Finesse
- 3 eieren
- 1 eetlepel pesto
- 100 gram geraspte kaas
- peper en zout

Bereiden:
1. Maak korstdeeg, bekleed de taartvorm met het deeg en bak de bodem voor. Zie: Korstdeeg
Het korstdeeg is ook te vervangen voor Hartige taarten deeg (diepvries).
2. Schil de aardappels en kook deze in 15 minuten bijna gaar. Laat de aardappelen wat afkoelen en snijdt plakjes van de aardappelen. Verdeel de plakjes over de taartbodem. Verwarm de oven voor op 200 graden.
3. Pers een teentje knoflook en fruit deze kort in een klein beetje olie. Voeg beetje voor beetje de verse spinazie toe en laat deze slinken. Breng op smaak met peper en zout.
4. Druk de geslonken spinazie goed uit in een fijn vergiet, zodat het meeste vocht uit de spinazie is. Laat de tomatenblokjes ook goed uit lekken in een vergiet.
5. Snijdt de gerookte zalm in reepjes en verdeel de helft van de zalm over de plakjes aardappel.
6. Verdeel het mengsel van spinazie en tomatenblokjes over de zalm en de aardappelen en verdeel hierover weer de andere helft van de zalm.
7. Klop in een kom de eieren los en meng met de Blue Band, pesto en de helft van de geraspte kaas.
Breng op smaak met peper en zout.
8. Verdeel het eimengsel gelijkmatig over de taart (het kan dat je iets over houdt).
Strooi de rest van de geraspte kaas over de bovenkant van de taart.
9. Bak de taart in 30-40 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.

Lekker met een groene salade !

Tips:
- Ook lekker om een keer met rode pesto te proberen.
- Vervang de oude kaas door Parmezaanse Kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */