maandag 22 december 2008

Lasagne Bolognese


Lasagna Bolognese van Jamie Oliver
Eigengemaakte lasagne bolognese met witte wijn. Ik had altijd een beetje moeite met de perfecte lasagne. Vaak werden ze te waterig bij mij, de mooie laagjesstructuur was ver te zoeken. Ik besloot voor dit recept van Jamie Oliver te gaan. De groenten in deze lasagne zijn wortel en bleekselderij, maar laat je hier absoluut niet door afschrikken! Het zijn juist twee fantastische smaakmakers en passen perfect in het gerecht. Bovendien zorgt de wortel voor stevigheid, net wat ik zocht! Het kort voorkoken van de lasagnebladen is niet per se nodig, maar zorgt er wel voor dat je lasagne makkelijker te leggen is. Je kunt de vellen netjes bijsnijden waardoor ze goed in de schaal passen. Het recept is voor 4 grote eters, bereidingstijd is ruim een uur. Daar staat wel tegenover dat je dit gerecht van tevoren kunt maken als je bezoek krijgt, zodat je het alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Makkelijk!

Ingrediënten voor 4-5 personen:
- 1 pakje lasagnebladen
- 1 winterpeen
- 2 a 3 stengels bleekselderij
- 2 middelgrote uien
- 2 tenen knoflook
- 2 blikken tomatenblokjes (a 400g)
- 2 flinke theelepels gedroogde oregano
- 500 gram rundergehakt
- 100 gram spekjes
- evt. rode of witte wijn
- 15g verse basilicum
- 75 gram Parmezaanse of oude kaas
- 1 tomaat
- 1/2 a 1 potje Blue Band voor verrijken (afhankelijk van je schaalgrootte)

Bereiden:
1. Hak de wortel, bleekselderij, ui en knoflook in kleine stukjes.
2. Bak de spekblokjes met de oregano krokant.
3. Voeg daarna het groentemengsel toe en bak dit ca. 7 minuten.
4. Voeg vervolgens het gehakt en de tomatenblokjes toe. Roer het mengsel goed, voeg nog ca. 200 ml wijn of water toe plus peper en een goede snuf zout en laat dit 45 minuten met deksel op de pan pruttelen.
5.Na 45 minuten haal je de deksel van de pan en controleer je of er nog wat water bij moet. De saus is goed als er geen waterplasjes zichtbaar zijn. De structuur van het gehakt en de gehakte groenten zijn goed zichtbaar.
6. Kook de lasagnebladen ca. 3 minuten in een pan zout water, droog ze op een theedoek. Nu zijn ze makkelijker bewerkbaar bij het leggen! Ook hoeft de lasagne minder lang in de oven.
7. Neem de pan van het vuur en roer de helft van de kaas erdoor plus gehakte basilicumblaadjes. Houd een stuk of 10 mooie blaadjes heel voor bovenop.
8. Leg de lasagne door te beginnen met een laag saus. Eindig met een laag bladen.
9. Smeer de Blue Band voor verrijken mooi op de bovenste laag bladen. Snijd de tomaat in 6 dunne plakken en leg deze hierop, samen met de apart gehouden basilicumblaadjes. Strooi hierover de rest van de kaas.
10. De lasagne moet nog 35 minuten in de oven op 190 graden.

Tips en aanpassingen:
- De spekjes geven wel veel smaak, maar voor een snellere of simpelere lasagne zou je ze weg kunnen laten. In dat geval doe je de oregano door het groentemengsel.
- Jamie zegt zelf dat je 500 ml crème fraîche moet toevoegen aan dit gerecht. Dit vind ik zelf veel te veel en heb dit teruggebracht tot maximaal 250 gram Blue Band voor verrijken.
- De topping van Blue Band voor verrijken is een snelle bechamelsaus en ziet er goed uit. Ik zou alleen goed uitkijken als je geen voorgekookte bladen gebruikt; misschien wordt de toplaag dan niet helemaal zacht.
- Proef voor het leggen nog even of de lasagne voldoende op smaak is. Ik heb alle keren nog wat zout toegevoegd.
- Wijn toevoegen zou ik alleen doen als je nog een flesje open hebt staan of op gaat drinken. Je proeft het wel, maar ik zou er geen flesje voor kopen.
- Het is een verrijking voor de structuur van het gerecht om de wortel, ui en bleekselderij in vrijwel gelijke (kleine) stukjes te snijden.

Uit: Kookrevolutie, Jamie Oliver

8 opmerkingen:

  1. Misschien een rare vraag, maar moet de gehakt eerst rul worden gebakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Jan,

    Het gehakt maak ik altijd een beetje los in de pan voor zover dat lukt (volle pan). Dus om antwoord op jouw vraag te geven: het gehakt wel rul bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. misschien moet je even de tekst aanpassen, Eigengemaakte lasagne bestaat namelijk niet. het is ZELFgemaakte...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem: verzuurd much?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ga dit receptje zo meteen eens proberen: Hopelijk zal het smaken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb het recept gisteren gemaakt. Wel crème fraîche gebruikt, maar dan de hoeveelheid die jij beschrijft in je recept. Het was heeeeeeerlijk!! Heel hartelijk bedankt voor je recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik wilde dit recept al langer proberen en nu is het er eindelijk van gekomen.
    Je bent er best wel even mee bezig maar het was heerlijk!
    Het enige probleem was dat de lasagnebladen aan elkaar plakten toen ik ze uit de vergiet op de theedoek wilde leggen.
    Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb deze lasagne vaker gemaakt en ik doe altijd het gehakt er rauw in zonder rul te bakken zoals het origineel beschreven bij Jamie Oliver. Dit is immers ook echt saus a la bolognese. Zo krijg je heerlijk mals gehakt.

    De lasagne is echt een topper! Ik raad het aan om ook zeker de creme fraiche te gebruiken. Dit geeft een wat frissere variant.

    Wat betreft de lasagnebladen zou ik verse lasagnebladen gebruiken, deze hoeven niet voorgekookt te worden. (Bij de AH te verkrijgen.)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */