vrijdag 26 december 2008

Frambozen Cheesecake















In navolging van de cranberry cheescake: nu ook met frambozen!
Deze cheescake is heerlijk fris en zoet tegelijk. De cheesecake is ook wat minder machtig doordat kwark is gebruikt in plaat van roomkaas.



Ingrediënten voor een springvorm van 24 cm:
- 100 gram (ongezouten) roomboter
- 300 gram diepvries frambozen
- 225 gram kokosbiscuit (Zaanse Kermis)
- Bakspray
- 3 eieren
- 125 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 500 gram kwark
- 1 citroen
- 2 eetlepels geraspte kokos

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Smelt de boter op een laag vuur en laat deze wat afkoelen .
3. Verkruimel de koekjes en roer ze met 2 eetlepels geraspte kokos goed door de boter.
4. Vet een springvorm in met een beetje boter en smeer hem daarna in met een laagje olie.
5. Verdeel de biscuitmassa over de bodem en druk het goed aan, dit kan het beste met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de vriezer zodat de boter in de bodem weer hard kan worden.
6. Splits de eieren en klop het eigeel samen met de suiker tot een romige crème.
7. Was de citroen, rasp de schil en pers het vruchtvlees uit.
8. Roer nu de kwark, de vanille suiker, de helft van de citroenschil en het citroensap door het eigeelcrème.
9. Neem een ruime kom voor het opkloppen van het eiwit en ontvet deze goed. Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door de kwarkcrème. Verdeel de kwarkcrème vervolgens over de afgekoelde biscuitbodem.
10. Zet de taart bij voorkeur 45 -60 minuten in een oven van 175 graden. Niet schrikken als het midden van de taart nog wat lobbig is wanneer hij uit de oven komt. Als de zijkanten droog zijn is hij goed.

Frambozen laag:
Neem 250-300 gram frambozen en doe deze met 50 gram suiker in een kom. Kneed met je handen de frambozen fijn tot een soort saus. De saus kan over de taart verdeeld worden.

Tips:
- Voor de frambozen laag kan je ook diepvries frambozen gebruiken, laat ze wel goed ontdooien anders is het erg koud tijdens het kneden.
- De cheesecake is ook heerlijk zonder frambozen topping. Het is dan wel lekker om wat kokosraspsel over de taart te strooien. Rooster vlak voor het serveren 2 eetlepels van het kokosraspsel in een droge koekenpan. Vermeng de geroosterde kokos met twee eetlepels niet geroosterde kokosl de overgebleven en de helft van de overgebleven citroenschil.
- Is er geen oven beschikbaar? Zet de taart in de koelkast, maar verstevig de kwarkcrème met wat gelatine.
- Verpulver de koekjes in een diepvrieszak met een deegroller.
- De bodem kan je ook maken met bastognekoeken of countrykoekjes, allemaal erg lekker!

Uit: Zoutloos eten, http://ongezout.web-log.nl

3 opmerkingen:

  1. Ik heb deze cheesecake gemaakt in een 28 cm springvorm. Hiervoor heb ik de ingredienten verdubbeld, behalve de boter en de koekjes, die heb ik 1,5 keer gemaakt. Het was een groot succes! De cheesecake is door de kwark wat lichter dan een traditionele, wat erg lekker is. Absolute aanrader, is lekkerder dan de cranberrycheesecake die hier ook op staat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een erg lekkere cheesecake! Deze word vaker gemaakt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel goed recept, duidelijk beschreven en niet moeilijk. Zonder fruit ook erg lekker. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */