woensdag 6 mei 2009

Zelfgemaakte bechamelsaus

Nooit meer bechamelsaus uit een pakje,zakje of potje!

Voortaan altijd lekker zelf je eigen bechamelsaus saus maken, want het is eigenlijk belachelijk dat er bedrijven zijn die geld verdienen aan iets wat je zo makkelijk zelf kan maken. Of dat het massaal gekocht wordt. Ik voel me weer eens opgelicht door de pakjes hype. Gelukkig hoef ik nu in ieder geval nooit meer een pakje bechamelsaus te kopen :)

Toch fijn een kookhobbie, zo wordt je steeds een beetje wijzer en verstandiger, want hoe minder pakjes je gebruikt, des te beter weet je wat er allemaal door je eten zit.

Ik zou hier best meer over willen weten en boeken zoals 'Wat zit er in uw eten' lijken me erg interessant. Maar ik ben bang dat ik dan niets meer durf te eten. Dan maar gewoon zoveel mogelijk de pakjes mijden, dat werkt ook erg goed.


Ingrediënten voor ca. 500 ml bechamelsaus:
- 500 ml melk
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- (versgeraspte) nootmuskaat

Benodigdheden:
- Pan met dikke bodem
- evt. sudderplaatje

Bereiden:
1. Smelt de boter in de pan met dikke bodem
2. Roer de bloem door de boter totdat het een gladde pasta wordt, dit heet een roux.
3. Verwarm de roux ongeveer 2 minuten op laag vuur onder constant roeren, zodat deze niet verkleurt.
4. Voeg nu de melk scheutje voor scheutje toe en roer steeds totdat de saus weer bijna kookt.
5. Plaats de pan nu op een sudderplaatje of een kleine pit en laat de saus 5-10 zachtjes doorkoken tot er een gebonden saus is ontstaan. Roer de saus af en toe goed door.
6. Breng de bechamelsaus saus op smaak met peper, zout en evt. nootmuskaat.

Tips:
- Voor een wat minder zware variant kan je de helft van de melk vervangen door water met daarin een half groentebouillon blokje opgelost. Geeft ook een heerlijk resultaat!
- Roux is de basis voor vele sausen en ragouts, het is maar net met wat voor vocht de roux wordt aangevuld. (melk, bouillon, braadvocht, etc)
- voor witte sausen moet de roux tijdens het bakken niet verkleuren, dit wordt een blanke roux genoemd.
- voor donkere sausen moet de roux bruin kleuren tijdens het koken,bakken. Doe dit op niet te hoog vuur en roer goed, dit kan even duren, de roux moet een hazelnoot bruine kleur krijgen. Verdubbel de ingrediënten voor de bruine roux

1 opmerking:

  1. ook lekker om de melk eerst wat extra smaak te geven door een paar laurierblaadjes, een ui in ringen en een paar hele peperkorrels toe te voegen en dat geheel te verwarmen.
    Zorg dat de melk niet aan de kook raakt.

    Haal van het vuur en laat 5 minuten de smaken er goed intrekken alvorens het aan de roux toe te voegen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */