zaterdag 9 mei 2009

Gegrilde vis met olijventappenade en citroenpuree

Creatief met citroen

Dit gerecht zou ik niet snel aanraden als je niet zo van citroen houdt. Maar voor iedereen die wel van citroen houdt is dit absoluut een aanrader!
In deze heerlijk frisse en zomerse maaltijd zitten maar liefst 3 citroenen verwerkt, met schil en al! Zowel in de marinade van de vis, de saus als in de aardappelpuree. Weer eens een goed idee van Jamie Oliver, Kook.

Ingrediënten marinade:
- zeezout
- 2 citroenen
- takje verse rozemarijn
- 4 witvis filets, bijvoorbeeld zeeduivel


Ingrediënten olijventappenade:
- 100 gram zwarte olijven zonder pit
- 1/2 rode Spaanse peper
- bosje verse basilicum
- bosje verse peterselie
- binnenste deel van een bleekselderij (gelige stengels)
- 1 teentje knoflook
- sap van 1 citroen (restant van citroensap voor de marinade)
- versgemalen peper
- balsamico azijn

Ingrediënten citroenpuree:
- 1 kg kruimige aardappelen
- sap van 1 citroen
- olijfolie
- scheutje melk
- versgemalen peper en zout

Benodigdheden:
- Aardappelstamper/pureeknijper
- citroenschiller/rasp
- vergiet
- ovenschaal

Bereiden Marinade:
1. Rasp de schil van 2 citroenen en pers de citroenen uit.
2. Doe 1 eetlepel zeezout, de geraspte schil van 2 citroenen en de rozemarijn in de Flavour Shaker/ vijzel en maal vermaal de ingrediënten. Voeg eventueel wat citroensap toe, bewaar het overige citroensap voor de olijventappenade
3. Wrijf de visfilets in met dit mengsel. Zet de vis afgedekt een uur in de koelkast.

Bereiden olijventappenade:
1. Hak de olijven in kleine stukjes. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten van de peper en hak de peper in kleine stukjes.
2. Hak de basilicum, peterselie, bleekselderij en de knoflook fijn.
3. Meng alle ingrediënten door elkaar + het sap van 1 citroen. Doe er een flinke scheut olijfolie door en breng op smaak met versgemalen peper en zout. De saus moet een beetje lijken op een grove salsa.

Bereiden citroenpuree:
1. Schil de aardappelen en snijd ze doormidden.
2. Kook de aardappelen gaar, doe wat zout door het water.
3. Giet de aardappels af en stamp ze tot puree met wat olijfolie en een scheut melk.
4. Breng de puree op smaak het citroensap (van ca. 1 citroen) en versgemalen peper en zout.
5. Voor de aller zachtste en romigste aardappelpuree ooit kan je de aardappelpuree met een spatel door een zeef of fijn vergiet wrijven. De smaak veranderd er niet door, maar de aardappelpuree wordt er zijdezacht en heel mooi fijn van. Het is even een werkje maar zeker een aanrader!

Bereiden vis:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Haal de vis uit de koelkast en dep de filets droog met wat keukenpapier.
3. Bak de visfilets in de grillpan ongeveer 1 minuut per kant.
4. Leg de vis in een ingevette ovenschaal en bak de vis in ca. 10 minuten gaar.

Serveren:
Serveer de vis uit de oven met de aardappelpuree, olijventappenade (vlak voor het serveren nog een beetje balsamico azijn erdoor roeren) en een groene salade met bijvoorbeeld rucola en tomaat.

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */