vrijdag 23 januari 2009

Paddestoelenrisotto met martini

Dit risotto recept blijft een van mijn favorieten. De lichtzoete smaak van de martini is heel goed te proeven en combineert goed met de paddenstoelen en peterselie.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram risottorijst
- 2 grote uien
- 350 gram paddenstoelen (oesterzwammen, shii-takes, kastanjechampignons)
- 15 gram peterselie
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tijm
- 125 gram spekjes
- 150 ml Martini of andere vermouth
- 2 blokjes kippenbouillon
- 50-75 gram Parmezaanse kaas

Bereiden:
1. Snipper de ui en fruit deze met 2 teentjes knoflook op laag vuur met wat olie en een klontje boter. Bak 10 minuten op laag vuur.
2. Voeg de risottorijst toe en bak dit ca. 1 minuut mee.
3. Giet de martini bij de risotto en laat verdampen. Het is belangrijk dat je goed roert zodat de rijst niet aanbakt.
4. Voeg nu schep voor schep de bouillon toe. Wacht met het toevoegen van een nieuwe schep bouillon totdat de vorige voor het grootste deel verdampt is. Doe dit tot de rijst zacht is (proef tussendoor). Dit duurt ongeveer 15 minuten en kost ongeveer 1,7 liter water met 2 bouillonblokjes.
5. Scheur of snijd alle paddenstoelen in stukjes en bak deze met 2 gehakte teentjes knoflook en 1 eetlepel tijm in een grote pan met wat olie, ca 2 minuten. Zet ze daarna 6 minuten in de oven op 200 graden.
6. Bak de spekjes tot ze mooi dieproze zien.
7. Voeg na 15 minuten de Parmezaanse kaas en heel fijngehakte bladpeterselie toe aan de risotto, en peper en zout naar smaak.
8. Roer iets minder dan de helft van de paddenstoelen door de risotto. Schep de risotto op borden en verdeel de andere helft van de paddenstoelen hierover. Stooi er wat spekjes over en rasp eventueel wat Parmezaanse kaas.

Tips:
- Als je nog nooit risotto hebt gemaakt, laat je dan niet afschrikken door het op het eerste gezicht misschien lastige recept. Het is echt de moeite waard, en na een paar keer maken krijg je er steeds meer gevoel voor.
- De risotto mag best een beetje nat zijn; zoals hij op de foto is is hij eigenlijk iets te droog. Officieel moet hij een beetje 'uitlopen' als je hem opschept. Uiteraard kun je dit aanpassen aan je eigen smaak!

Gebaseerd op: Jamie's Italie, Jamie Oliver

1 opmerking:

  1. Ummmmm. Everything looks great and so appetizing. I'm ready to eat. Nice work. Very nice work. I found your blog while "blog surfing" using the Next Blog button on the Nav Bar at the top of my blogger.com site. I frequently visit other blogs out of curiosity, to see what others are doing. Thanks for sharing.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */