maandag 19 januari 2009

Palmsuiker

Palmsuiker is een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Oosterse keuken, maar wat is het precies en waar vind je het?

Palmsuiker is een soort suiker die wordt verkregen van het vocht dat uit de wortels van een kokospalm wordt geperst. Het vocht/sap wordt ingekookt tot er een dikke stroop ontstaat, deze stroop wordt verwerkt tot suiker of in een vormpje gegoten (zie foto). Palmsuiker is verkrijgbaar in verschillende varienten, in potjes, korrelvorm en blokvorm. Er bestaat ook lichtere en donkerdere palmsuiker. De lichte palmsuiker is wat zoeter en kan eventueel vervangen worden door bruine rietsuiker. De donkerdere palmsuiker is minder zoet en wordt erg veel gebruikt in de Indische keuken in zowel zoete als hartige gerechten.

Op de foto staat donkere palmsuiker in blokvorm, ook wel Gula Djawa /Goela Djawa genoemd. De palmsuiker moet geraspt worden voor gebruik. Deze palmsuiker is gewoon bij de wat grotere C1000 verkrijgbaar en uiteraard ook in de Toko.

3 opmerkingen:

 1. Er is ook een kristal vorm palmsuiker te koop. Masarang Arenga palmsuiker is een erg lekkere, biologische palmsuiker, te koop bij verschillende toko's en bij Jumbo Supermarkten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Palmsuiker is te koop bij Toko Hoi Yun in Rotterdam. Meer informatie over palmsuiker kunt u vinden op;
  http://tokohoiyunrotterdam.wordpress.com/2011/06/29/gula-djawa-palmsuiker/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga voor de Masarang Arenga palmsuiker! De enige 'fair trade' palmsuiker waarbij geen bevolking is uitgebuit! http://www.masarang.org/z_new%20layout_factory/factory_english.html
  fair trade zonder dat het het keurmerk dragen mag
  http://keldonk.kliknieuws.nl/nieuws/62256/palmsuiker-wordt-geen-fairtrade-wel-eko

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */