donderdag 29 januari 2009

Foodblogevent familierecept: Broccolitaart

Het familierecept: De Preitaart

Dit is de eerste keer dat wij meedoen aan het foodblogevent. Dit evenement heeft iedere maand een thema, waar diverse culinaire blogs dan een recept bij maken. Uiteindelijk worden deze themarecepten digitaal gebundeld op de gastweblog. In de maand januari is het thema 'Het lekkerste familierecept' (zie hier het resultaat)

Over ons favoriete familie recept moesten we toch wel eventjes nadenken. Beiden schoot ons niks te binnen van 'vroeger'. Nu is het natuurlijk ook een punt dat we geen familie zijn maar huisgenootjes, maar dat bracht ons juist op hét recept! Niet zo zeer een familierecept dus, maar wel een recept wat al door veel handen en hoofden is gegaan en waarbij veel familiaire gevoelens bovenkomen.

De 'preitaart' is een van de eerste dingen die we leerden koken. Toen we in het studentenhuis (Perron16) kwamen wonen hebben we allebei onze 'preitaart' diploma moeten halen. Dit hield in het bereiden van een preitaart (inclusief braadslede bekleden met deeg) zonder hulp van de oudere huisgenoten.

De preitaart was het recept 'van het huis' en werd al jaren wekelijks gemaakt. Voor veel personen in een grote, diepe braadslede uiteraard; er moest wel genoeg zijn. 'Als je niet eet, dan ga je dood' was het motto van de enorme porties die uit de bewuste braadslede kwamen. Door de jaren heen heeft het recept een aantal veranderingen doorgemaakt. Zo werd de prei uit de preitaart al snel vervangen door broccoli, want dit was eigenlijk veel lekkerder dan prei. Mais bleek ook een zeer geschikte toevoeging (of vervanging van iets wat wij niet weten). Wij hebben op onze beurt ook weer onze invloed kunnen uitoefenen op het recept van de 'preitaart'. Zo hebben wij op onze beurt de cherrytomaatjes ingevoerd en weer een tijdje later ook het chilipepertje. Ook maken wij de taart inmiddels met hartige-taartdeeg in plaats van bladerdeeg. Dit wordt veel minder snel nat.

Nu we alweer ruim 1,5 jaar niet meer in dit studentenhuis wonen komt de 'preitaart' nog regelmatig voorbij. Uiteindelijk hebben we hem toch maar omgedoopt tot broccolitaart om verwarring te voorkomen.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 2-3 grote stronken broccoli in roosjes
- een klein blikje mais
- een bakje cherrytomaatjes
- 250 gram spekjes
- 2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden
- 3-4 eieren
- 150 gram kaas
- 1/2 pakje hartige taartdeeg
- peper en zout
- gedroogd chilipepertje (of 2)
- kruidenpaneermeel

Benodigde tools: Ovenschaal

Bereiden:
1. Bak de spekjes uit en kook de broccoli roosjes beetgaar.
2. Halveer de cherrytomaatjes en laat de broccoli in een vergiet goed uitlekken.
3. Doe in een mengkom de spekjes, broccoli, cherry tomaatjes, mais, Italiaanse kruiden, peper en zout naar smaak en het chilipepertje (in zeer kleine stukjes) samen en meng het geheel.
4. Voeg hierbij de eieren en de helft van de kaas en roer goed door.
5. Vet de ovenschaal in met olijfolie en bekleed hem met het hartige taartdeeg.
6. Prik met een vork rustig wat gaatjes in het deeg van de ovenschaal en bestrooi het met kruidenpaneermeel.
7. Giet heet broccolimengsel in de beklede ovenschaal. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de schaal
8. Strooi de overgebleven kaas over de taart en zet hem gedurende 50 minuten bij een temperatuur van 220 graden in de oven.

Tips:
- Verkruimel het gedroogde chilipepertje niet met je handen, want dat doet later erg veel pijn aan je ogen en neus ! gebruik een keukenschaar of een mes.
- Het taartje op de foto is voor twee personen en gemaakt met de helft van de ingrediënten.
- Lijkt je taart nog vloeibaar te zijn van binnen? Zet hem snel terug in de oven, hij moet nog zeker een kwartier! Zorg ervoor dat de broccoli goed uitgelekt is voordat deze de taart in gaat, dit voorkomt een hoop onnodig vocht.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */