woensdag 14 januari 2009

Tips & trucs: Pasta koken


Tips bij het bereiden van pasta:
- Kook pasta altijd in kokend water, 100 °C (voeg de pasta niet toe tijdens het opwarmen van het water)
Wanneer pasta aan water wordt toegevoegd met een temperatuur lager dan 90° C wordt de beet van de pasta te slap, resultaat een slappe, plakkerige pasta.

- Kook pasta in ruim kokend water op een grote pit, 100 gram pasta op 1 liter water
Het ruime kookwater en de grote pit voorkomen een grote temperatuur daling tijdens het toevoegen van de pasta. Dit voorkomt dus dat de temperatuur van het water onder de 90° C komt en de pasta slap en plakkerig wordt.

- Voeg voldoende zout toe aan het kookwater.
Ook het zout voorkomt het plakkerig worden van de pasta. Gebruik hiervoor geen olie, want dit zorgt ervoor dat de saus straks minder goed aan de pasta blijft plakken.

- Kook de pasta eens in bouillon of andere kruiden (tijm en knoflook)
Om extra smaak mee te geven kunnen kruiden of bouillon aan het kookwater worden toegevoegd. Vooral bij koude pasta in bv. pasta salade heeft dit een groot effect, want koude pasta heeft voor de smaak meer zout nodig dan warm geserveerde pasta.

- Hoeveelheid pasta per persoon
Gedroogde pasta: 100 gram (hoofdgerecht), 50 gram (voorgerecht), 20 gram (soep)
Verse pasta: 125 gram (hoofdgerecht), 75 gram (voorgerecht), 30 gram (soep)

- Om plakken van de pasta te voorkomen dient er gelet te worden op de hoeveelheid water in de saus en de kooktijd van de pasta.
Pasta met een waterrijke saus absorbeert water uit de saus. Kook deze pasta iets te kort, want de pasta gaart nog na op het bord. Een pastasaus met olie en knoflook bevat weinig water en zal de pasta niet verder garen, nu dient de pasta wel beetgaar gekookt te worden. Roomsauzen bevatten water en zorgen ervoor de de pasta nog doorgaart, korter koken dus. Botersauzen geven een geringe doorgaring, kook de pasta in dit geval wel beetgaar.

1 opmerking:

  1. Ik heb ook voorkeur voor de AH Excellent pasta. Deze moet je wel wat langer koken maar blijft heerlijk stevig. De ribbels van de penne (zie foto) zijn ook wat dieper waardoor de pasta beter hecht met de saus! Knoflook/kruiden of bouillon meekoken ga ik zeker eens proberen, klinkt super :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */