zaterdag 31 januari 2009

Ciabatta met zongedroogde tomaat















Zelfgebakken ciabatta's ! met een beetje hulp van de broodbakmachine.

Bij ons in de kantine van de facculteit hebben ze hele lekkere ciabatta's. Het zijn geen gewone ciabatta's maar ciabatta's met een soort zongedroogde tomaten mengsel erdoorheen. Ik ben stiekem een beetje verslaafd aan deze broodjes, en het is dan ook erg vervelend dat ze vaak al op zijn als ik eindelijk pauze heb. Wat zou het toch leuk zijn als ik deze lekkere broodjes thuis ook kon maken!

Ik heb het grote broodbak kookboek erbij gehaald, heel internet doorgespit, maar nergens een recept van mijn lievelingsbroodjes.. Ik denk dat er een soort gepureerd mengsel doorzit van semi-zongedroogde tomaten. Dit ga ik dan ook maar proberen :)

Italiaans zetseldeeg:
Ciabatta deeg wordt gemaakt volgens de Italiaanse zetseldeegmethode. Ja, ik had voorheen ook echt geen idee wat dit kon zijn. Het Italiaanse zetseldeeg of ook biga genoemd, is een deeg dat minsten 12 uur (of langer) nodig heeft om te rijpen. Het deeg krijgt dan de tijd om zich te ontwikkelen en tot wel 3 keer zo groot te rijzen. Nadat het deeg gerezen is stort het weer in. Hoe langer het deeg staat hoe lekkerder de smaak wordt.

Ingrediënten Zetseldeeg/biga:
- 200 ml water
- 175 gram bloem
- 2/3 zakje instant gist

Hoe maak je het Italiaanse zetseldeeg/biga:
1. Schenk het water in de broodbakmachine/kom, bedek het water met de bloem. Maak een kuiltje in het deeg en doe hier de instantgist in.
2. Zet de broodbakmachine op de deegstand en laat het deeg kneden. Het deeg kan uiteraard ook gewoon met de hand gekneed worden.
3. Zet het deeg na het kneden afgedekt weg voor minstens 12 uur (tot het deeg weer begint in te zakken)
4. Het zetseldeeg/biga is nu klaar en kan verder worden verwerkt tot het ciabattadeeg.

Ingrediënten ciabattadeeg (voor 2 broden):
- 200 ml water
- 2 eetlepels melk
- 2 eetlepels olijfolie
- 325 gram bloem (plus wat extra voor het bestuiven van het brood en de bakplaat)
- 1,5 theelepel zout
- 1/2 theelepel suiker
- 1/3 zakje instantgist
- (1/2 pot semi-zongedroogde tomaten)

Bereiden:
1. Doe het zetseldeeg/biga eventueel terug in de kom/broodbakmachine.
2. Voeg het water, de melk en de olie toe aan het deeg.
3. Stooi hierover de bloem, en voeg ook het zout en de suiker toe, in apparte hoeken.
4. Maak in het midden een kuiltje voor de gist.
5. Zet de broodbakmachine op de deegstand en laat het deeg kneden. Het deeg kan uiteraard ook gewoon met de hand gekneed worden.
6. Doe het deeg na het kneden in een afgedekte kom (vershoudfolie) en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg kan wel 3 keer zo groot worden.
7. Bestuif de pakplaat met bloem. Verdeel het deeg in twee stukken en verdeel het voorzichtig over de bakplaat in 2 broden van ca. 2,5 cm dik. (rek het deeg eventueel uit)
8. Bestuif de broden met een laagje bloem en laat ze onbedekt op een warme plaats rijzen voor 25-30 minuten.
9. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de broden in 25-30 minuten to ze lichtbruin van kleur zijn en hol klinken als je op de onderkant tikt.
10. Laat de broden op het rooster buiten de oven afkoelen. Lekker met boter/olijfolie/pesto of tappenade !

Tip:
- Lees de gebruiksaanwijzing op het zakje instantgist, dit kan per merk verschillen, en de hoeveelheden kunnen dus afwijken.
- Het ciabatta deeg hoort heel nat te zijn, voeg geen extra bloem toe.
- Dit recept kost best veel tijd om te maken, maar het is wel erg leuk om te doen, echt iets voor het weekend.
- Als je het deeg op de bakplaat legt moet je oppassen dat je niet al de lucht uit het deeg drukt.
- Voor ciabatta met zongedroogde tomaat, heb je 1/2 pot semi-zongedroogde tomaten nodig. Snijd de tomaten in stukken en pureer ze een beetje met een staafmixer. Het tomatenmengsel kan aan het eind van stap 5 worden toegevoegd.

Bewaren van deeg:

- Het recept is voor 2 broden. Als je maar 1 brood wilt maken kan je de andere helft in de koelkast bewaren ( in een grote kom met ingevet folie erover) of in de vriezer in een diepvrieszak. Vries het deeg in voordat het gaat rijzen. In de koelkast kan het deeg 2 dagen worden bewaard en in de vriezer maximaal een maand.
- Als je het deeg uit de koelkast of vriezer wilt gaan bakken moet het eerst op kamertemperatuur komen (deeg uit de vriezer heeft hier 2-3 uur voor nodig) daarna moet het deeg op een warme plaats rijzen, dit duurt wat langer dan bij vers deeg. Hierna kan het deeg gebakken worden in de oven.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */