vrijdag 16 oktober 2009

Rozijnenbrood uit de broodbakmachine # 2

Broodje met sappige rozijnen.

De Chileense rozijnen keken me al bijna 2 weken aan vanuit mijn keukenkastje, maar ik heb ze weten te weerstaan. Ze waren bedoeld om een lekker rozijnenbroodje mee te maken en dat is nu dan eindelijk gebeurd. Twee weken geleden zag ik bij de bakafdeling van de AH allemaal nieuwe soorten gedroogd fruit, waaronder "Rozijnen uit Chili' deze rozijnen van AH Excellent zijn een stuk groter dan normale rozijnen en ook nog eens verschillend van kleur, zo zijn er rode gele lichtbruine en donkerbruine rozijnen. Het zakje moest ik meenemen en ik wist ook al meteen dat deze heerlijk zouden smaken in een rozijnenbroodje. Het goede nieuws is dat deze rozijnen ook nog eens echt uit Chili komen, Ivonne is deze zomer persoonlijk langsgeweest om dit te controleren :)

Dit recept is voor een zelfgemaakt rozijnenbrood. Rozijnenbrood uit de broodbakmachine # 1 geeft een recept met een prefab mix voor rozijnenbrood.




Ingrediënten voor 1 middelgroot brood:
- 200 gram rozijnen (Rozijnen uit Chili, AH Excellent)
- 1 ei
- 250 ml melk
- 500 gram bloem
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 3 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel zout
- 50 gram boter
- 1 zakje instant gist

Bereiden:
1. Laat de rozijnen weken in een beetje lauwwarm water.
2. Schenk de melk in be bakvorm van de broodbakmachine, voeg ook het ei toe.
3. Strooi het bloem over de vloeistof zodat deze volledig wordt bedekt.
4. Voeg nu het gemberpoeder, poedersuiker, zout en de boter toe, allemaal in een aparte hoek van de bakvorm. Maak in het midden een kuiltje en strooi daar de gist in.
5. Zet de broodbakmachine aan en stel de machine op de juiste stand in: normaal, zoet of vruchtenbrood. Start de machine.
6. Voeg de afgegoten rozijnen toe na het signaal dat aangeeft dat er ingrediënten toegevoegd kunnen worden.
7. Wanner het bakprogramma is afgelopen kan het brood op een rooster gestort worden om het af te laten koelen.

Tips:
- Week de rozijnen in 2 eetlepels bruine rum, in plaats van in water.
- Bestrijk de bovenkant van het brood na het bakken met honing en laat het daarna afkoelen.

3 opmerkingen:

  1. Hallo heb een vraagje.
    Heeft een krentebrood gebakken zoals er staat.
    Maar de krenten zaten vanonder in het brood in plaats van door het brood hoe kan dat wat doe ik verkeerd.
    Gr Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De krenten mengen niet altijd even goed met het stugge deeg in de broodbalmachine. Ikzelf haal altijd even de klomp deeg eruit als hij klaar is met kneden en kneed de krenten er dan met eigen handen in. Dat is best een zwaar klusje en kost je 5-10 minuten, maar daarna is het deeg extra goed gekneed, en kan dus niet meer mislukken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je gebruikte geen rozijnenbrood poeder? Is dat niet nodig of is die gember net zo goed?

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */