woensdag 7 oktober 2009

Pompoenrisotto met geitenkaas

Heerlijke herfstrisotto.

De herfst komt altijd met prachtig gekleurde bladeren aan de bomen, de herfst risotto die ik deze avond maakte paste helemaal in dat plaatje. Deze heerlijke oranje pompoen risotto smaakte voortreffelijk een maakte deze regenachtige herfstdag toch nog tot een feestje. Jammergenoeg hadden we er geen kastanjes bij want dan was het herfstgevoel helemaal compleet geweest.

Weer een heerlijke aanvulling voor onze verzameling risotto recepten.




Benodigdheden:
- Goed scherp koksmes voor de pompoen
- Rasp
- Dunschiller

Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram risottorijst
- 500 gram schoongemaakte pompoen
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 blokjes groentebouillon
- 10/15 takjes tijm
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 200 gram zachte geitenkaas
- 150 ml Martini (of droge witte wijn)
- 60 gram walnoten
- olijfolie
- boter
- gedroogd chilipepertje, verkruimeld
-peper en zout

Voorbereiden:
- Hak de walnoten klein en bak deze kort in een beetje boter.
- Pompoen halveren, de zaden en de draden verwijderen en de pompoen schillen.
- Snijdt de pompoen in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm.
- Pluk de blaadjes van de takjes tijm.
- Rasp de Parmezaanse kaas.

Bereiden:
1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en de knoflook op laag vuur gedurende 10 minuten, roer regelmatig om te voorkomen dat de groenten aanbakken of bruin worden.
4. Wok ondertussen de pompoen met de tijm, peper en zout in een beetje olie totdat deze beetgaar is. Zet hierna apart.
5. Voeg de risottorijst toe aan de gefruite ui en knoflook. Bak de rijst 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
6. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
7. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
8. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen).
9. Roer nu de pompoen, Parmezaanse kaas en het verkruimelde chilipepertje door de risotto. Laat de pompen nog circa 3 minuten meegaren.
10. Breng de risotto op smaak met peper en zout, roer als laatste een klontje boter door de risotto en laat hierna 1 minuut afgedekt staan.
11. Serveer de risotto met de geitenkaas en de geroosterde walnoten.








Tips:

- Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral als je deze risotto alleen bereidt werkt het erg prettig als je het een en ander voorbereid.
- De walnoten kunnen ook vervangen worden door pijnboompitten.
- In plaats van Martini kan ook witte wijn of droge sherry gebruikt worden.
- Versnipper de peper niet met je handen, doe dit bijvoorbeeld met een keukenschaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */