Gestoomde dessert cakejes uit de oven.
Suger and Spice (and everything nice) is het thema van het Foodblog-event van de maand oktober. Sabina van Sabina Kookt wil deze maand graag zien wat Foodbloggend Nederland aan spicy gerechten op tafel zet.
Wij gingen aan de slag met Kardemom een kruid dat hier regelmatig in curry's of andere oosterse gerechten gebruikt wordt, maar nog nooit eerder in een zoet gerecht. Tijdens het vermalen van de kardemom peulen werden de aanwezige twijfels wat sterker aangezien de gehele keuken zich vulde met een sterke en zeer dominante kardemom geur. Eenmaal verwerkt in het beslag werd duidelijk dat kardemom wel degelijk bij pompoen en kokos past.
De uiteindelijke cakejes waren erg lekker geworden, door het stomen waren ze een beetje sompig, heerlijk de nog warme cakejes in combinatie met vanille-ijs. De eerste hap is wel even wennen, want je ziet een schattig zoet cakeje en dan blijkt het cakeje opeens naar kardemom te smaken. Maar het testpanel was zeer positief, maar dan wel als nagerecht serveren met ijs en niet gezellig bij een kopje thee in de middag.
Ingrediënten voor 6 cakejes:
- 125 gram zachte boter
- 115 gram suiker
- 3 eieren
- 90 gram bloem
- 1,5 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel bakpoeder
- 125 gram geraspte pompoen
- 40 gram geraspte kokos
- bakspray of boter om vormpjes in te vetten
Benodigdheden:
- 6 kleine ovenschaaltjes
- braadslede/ovenschaal groot genoeg voor de 6 schaaltjes
- aluminium folie en bakpapier
Bereiden:
1. Maak de pompoen schoon en rasp deze met een goede rasp of keukenmachine.
2. Klop met de mixer de boter en de suiker tot een luchtige crème.
3. Roer de eieren 1 voor 1 door het mengsel en klop goed na elk ei.
4. Roer nu met een spatel de bloem, kardemom, en bakpoeder door het mengsel, meng de ingrediënten voorzichtig om klontjes te voorkomen.
5. Meng als laatste de pompoen en de kokos door het beslag.
6. Verwarm de oven voor op 185 graden en vet de ovenschaaltjes in.
7. Verdeel het beslag over de schaaltjes en plaats deze in de braadslede of ovenschaal. Vul de schaal met kokend water tot halverwege de hoogte van de schaaltjes.
8. Dek de schaal af met bakpapier en daaroverheen een laag aluminiumfolie, zorg ervoor dat het de schaal volledig wordt afgesloten daar het aluminiumfolie.
9. Bak de cakejes in 30-35 minuten gaar totdat ze veerkrachtig aanvoelen.
10. Haal de schaaltjes uit de schaal met water en laat ze 5 minuten rusten.
11. Verwijder de cakejes uit de schaaltjes door ze omgekeerd om een bord te storten.
12. Serveer de cakejes warm met ijs.
Tip:
- Garneer met wat geroosterde kokos.
Bron: Specerijen, Jane Lawson
maandag 26 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten