zaterdag 17 oktober 2009

Rogan Josh - Lamscurry

Zelf currypasta maken; als je eenmaal alle kruiden hebt gevonden kun je ze vrijwel allemaal maken zonder een wereldreis langs elke supermarkt en toko te maken. Zo ook deze!

Rogan josh is een curry uit Kashmir, populair in India, Pakistan, Singapore en Engeland. Dat laatste verklaart waarom ik dit recept vond in het boek 'Kookrevolutie' van Jamie Oliver. De curry staat omschreven als een stevige, hartige stoofschotel. Weer een heerlijk succes, dit gerecht!

Het recept bestaat uit twee delen; de currypasta en het hele gerecht. Het is mogelijk meer van de currypasta te maken en deze in porties in te vriezen!

Benodigde tools:
- staafmixer of keukenmachine
- pan met deksel

Voor de currypasta:
- 2 tenen knoflook
- ca 2,5- 3 cm gemberwortel
- 1 geroosterde paprika uit een pot (ca 75g)
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels garam masala
- 1/2 theelepel zeezout
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 verse Spaanse peper
- een bosje koriander
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels korianderzaad
- 1 theelepel zwarte peperkorrels

Bereiden:
1. Rooster de komijnzaad, korianderzaad en zwarte peperkorrels in een koekenpan. Stamp ze fijn met een vijzel of gebruik een keukenmachine.
2. Doe alle ingredienten, inclusief verpulverde kruiden, in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Maal ze fijn tot een pasta. Klaar is je currypasta!

Voor de curry:
- 500g lamslappen
- 2 uien
- 1 Spaanse peper
- 2,5-3 cm gember
- een bosje koriander
- klontje boter
- 4 laurierblaadjes
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 1 bouillonblokje kippenbouillon opgelost in 800 ml heet water
- 2 handen rode linzen

Bereiden:
1. Snijd de ui, Spaanse peper en de helft van de koriander. Snijd ook de gember in stukjes. Bak dit met de laurierblaadjes en het klontje boter 10 minuten zachtjes.
2. Pluk van de andere helft van de koriander de blaadjes en doe ze in een bakje. Dit dient ter garnering.
3. Snijd de lamslappen in blokken van 2,5x2,5 cm. Doe ze in de pan en bak ze kort lichtbruin. Ze hoeven niet gaar te zijn. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
4. Voeg nu de balsamicoazijn toe en laat het 2 minuten inkoken.
5. Voeg nu de tomatenblokjes, currypasta en bouillon toe en roer goed door. Doe nu twee handen rode linzen in de pan.
6. Zet het vuur laag en de deksel op de pan. Laat een uur langzaam stoven en roer het geheel regelmatig door.
7. Serveer met rijst en garneer met de korianderblaadjes! Eventueel kun je er partjes citroen en yoghurt bij serveren

Tips:
- Rode linzen heb ik gevonden in de natuurwinkel. Kun je ze niet vinden, laat ze dan weg. De structuur van de curry zal minder stevig worden.
- Heerlijk met Gele rijst, hoe je dit maakt vind je hier.

3 opmerkingen:

  1. Mmmmm deze zocht ik net! Heb dit kookboek niet meer. Thanks meiden! Deze curry is echt zo fantastisch lekker. Zelf kies ik voor lamsbout, dit vlees blijft ook mooi na het lange sudderen. Een Indiase raita of Surinaamse komkommersalade maken het zuur bij dit pittige eten een tweede hoogtepunt.
    Keep it up!
    Marten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fantastisch recept! Wel even werk maar ik had 10 zeer enthousiaste eters op oudejaarsavond! Zeker nogmaals. GuusjeU

      Verwijderen
  2. Wauw... Ik had wat van deze currypasta nodig en kon het niet krijgen in de winkel. Via google kwam ik hier om zelf Rogan Josh curry te maken en wat een heerlijkheid! Heb dit recept opgeslagen om ook eens met lam te maken.... Merci!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */