maandag 12 oktober 2009

Gekarameliseerde balsamico-aardappeltjes uit de oven


Verwennerij uit de oven.


Deze heerlijke aardappeltjes zijn in alle opzichten speciaal, ten eerste door hun donkere, gekarameliseerde uiterlijk, wat natuurlijk niet vreemd is na 70 minuten gesudderd te hebben in balsamicoazijn. Juist dit azijn geeft de aardappeltjes ook hun speciale smaak, zoetig van het karameliseren en ook de licht zurige karakteristieke smaak van balsamicoazijn. Een heerlijke smaakcombinatie. De knoflook en rozemarijn trekt ook helemaal in de aardappeltjes en dat samen met de zoetige rode uien is het feestje compleet! Heerlijk met een lekker stukje vlees of als bijgerecht bij een speciaal diner.


Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg krieltjes in de schil
- 1 bol knoflook
- 5 rode uien
- 250 ml balsamicoazijn (goedkope variant)
- een bakje rozemarijn (30 g)
- grof zeezout
- olijfolie













Bereiden balsamico-aardappeltjes
(20 min bereiden; 70 minuten oventijd):
1. Giet de balsamico azijn in een pan met een dikke bodem en laat de azijn op hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken, dit duurt ongeveer 15 minuten.
2. Snijd ondertussen de aardappeltjes in de lengte door midden. Snijd de uien in kwarten en plet de teentjes van de knoflook met het lemmet van je mes. De schil mag erom blijven.
3. Pluk de rozemarijn van de takjes en pak een grote braadslee.
4. Zet de braadslee op het vuur met een scheut olijfolie. Voeg de teentjes knoflook, de rozemarijn en de aardappeltjes toe en bak ze 5 minuten.
5. Neem de braadslee van het vuur en meng nu ook de uien met de inhoud.
6. Giet nu de ingedikte balsamicoazijn in de braadsleden en vermeng deze goed met de aardappelen en de uien.
7. Zet de braadslee circa 70 minuten in de oven op 200-220 graden. Roer de aardappeltjes elke 10 minuten even door.
8. Serveer alleen de aardappeltjes en de uien, verwijder de knoflookteentjes voor het opdienen.

Tips:
- Pas op met de damp die van de inkokende balsamicoazijn komt, deze is niet erg prettig voor je ogen.
- Omdat de aardappeltjes ongekookt de oven ingaan is de oventijd vrij lang. Ik wil nog een keer experimenteren met voorgekookte aardappeltjes, ik houd jullie op de hoogte !
- Ook erg lekker om alleen de gekarameliseerde uien als bijgerecht te serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */