zaterdag 24 januari 2009

Tiramisu met Baileys















De lekkerste tiramisu !


Tiramisu is een heerlijk dessert wat bij bijna iedereen wel bekend is. Dit echte Italiaanse dessert kent vele varianten, hier volgt de variant met Irish Cream, oftewel Baileys! De Baileys past goed bij dit van zichzelf al heerlijk dessert. En ik kan iedereen verzekeren dat tiramisu ook erg lekker is met een glaasje Baileys met ijs ! De fles heeft de avond dan ook niet overleefd... De tiramisu zelf was ook erg lekker geworden, niet te nat zoals vaak het geval is.

Let op: De tiramisu dient een dag van te voren gemaakt te worden.
Deze tiramisu was 's ochtends gemaakt en dezelfde avond gegeten. Dit ging ook goed. Het gaat erom dat tiramisu een flink aantal uren in de koelkast kan staan om op te stijven.

Benodigdheden:
- 1 grote (oven) schaal
- vershoudfolie

Ingrediënten voor 6 personen:
- 1,75 dl sterke espresso, afgekoeld
- 1,25 dl Baileys cream
- 200 gram Savoiardi (Italiaanse lange vingers)
- 1 ei
- 35 gram suiker
- 250 gram mascarpone
- 1,5 theelepel cacaopoeder

Bereiden:
1. Meng in een wijde kom de espresso en de helft van de Baileys door elkaar.
2. Draai de lange vingers vluchtig door het Baileysmengsel en laat ze een klein beetje vocht opzuigen. Het is erg belangrijk dat de koekjes niet te vochtig worden want dit resulteert in een te natte tiramisu.
3. Bedek de bodem van de schaal met een laag bevochtigde koekjes.
4. Splits het ei. Klop het eigeel (bewaar het eiwit) samen met de suiker en mascarpone tot een mooi glad mengsel en voeg hier de andere helft van de Baileys aan toe. Klop het geheel tot een mousse-achtig mengsel.
5. Klop het eiwit stijf. Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarpone mengsel (niet roeren, dan zakt het eiwit weer in).
6. Verdeel de helft van het mengsel over de laag koekjes in de schaal.
7. Bevochtig nu de andere helft van de koekjes in het Baileys/espresso mengsel en bedek de schaal weer met een laag bevochtigde koekjes.
8. Gebruik nu het overgebleven mascarpone-mengsel om de koekjes mee te bedekken.
9. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet de tiramisu tot de volgende dag in de koelkast.
10. Bestrooi de tiramisu vlak voor serveren met de cacao.

Tip:
- Zorg ervoor dat je de koekjes echt niet te nat worden, vluchtig ronddraaien in het mengsel is voldoende, het zou zonde zijn als de tiramisu te nat wordt.
- Een erg lekker dessert dat gemakkelijk voor een grote groep is te maken. Dit recept was oorspronkelijk voor 12 personen, ik heb het gehalveerd.

Uit: Nigella Express, Nigella Lawson

5 opmerkingen:

  1. Dit was de beste zelfgemaakte tiramisu die ik geproefd heb! Op de foto zie je het al: hij is goed stevig en heeft een goede smaak door de romige baileys. Hou zelf namelijk niet zo van amaretto (wat vaak gebruikt wordt), en dan is dit een goede variatietip!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net de tiramisu weer gegeten en hij is echt HEEL lekker !! wat een feest :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik maak deze tiramisu met baileys altijd met speculaasjes i.p.v. lange vingers. Moet je eens proberen.......heeeeerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt goed, gaan we zeker een keertje proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Femke,
    Deze ga ik zeker ook eens proberen!
    Bedankt voor de tip. Helemaal mee eens dat je de lange vingers niet te nat moet maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */