woensdag 11 november 2009

Risotto met rode bietjes en ricotta

Risotto zo rood als een biet.

Er zijn hier al heel wat verschillende risotto's op tafel verschenen: Oranje van de pompoen, groen van de spinazie, geel van de saffraan, of wit van de feta of ricotta, maar nog nooit een rode variant. In eerste instantie was ik ook wat huiverig voor de bieten risotto, het leek me een wat vreemde combi, bietjes en risotto. Maar als echte risotto liefhebber moet je alles een keer geprobeerd hebben, zo ook deze risotto. Foodies magazine heeft deze maand een speciale risotto rubriek met recepten voor 5 perfecte risotto's, en de bietjes risotto was de enige die we nog niet kenden. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. De risotto was goed gelukt en zag er prachtig rood uit, de smaakt was ook lekker maar naar mijn idee miste er wat in deze risotto. Bij deze risotto zou ik aanraden om er nootjes bij te serveren: geroosterde pijnboompitten of walnoten. Voor deze avond hebben we het gedaan met wat fijngehakte cashewnoten, maar deze hebben een wat te uitgesproken spraak voor dit gerecht, maar het was wel duidelijk dat een nootje het gerecht helemaal af maakte !


Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram risotto rijst
- 500 gram rode bietjes (voorgekookt)
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 groente bouillonblokjes
- 100 ml martini
- 200 gram ricotta
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- olijfolie
- beetje boter
- peper en zout
- geroosterde pijnboompitten of walnoten

Bereiden:
1. Snijdt de bietjes in kleine blokjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur gedurende 10 minuten.
4. Voeg de risottorijst toe en bak de rijst 2 minuten mee op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden.
5. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed. Roer de bietjes er door.
6. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels opgenomen is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Roer de risotto voortdurend.
7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen, dit zal na 20-25 minuten zijn).
8. Roer nu de ricotta, Parmezaanse kaas en een klontje boter door de risotto en laat de risotto 2 minuten afgedekt staan.
9. Breng op smaak met peper en zout. Server met een groene salade.

Tips:
- Serveer de risotto met geroosterde pijnboompitten, walnoten of pistachenootjes.
- Bewaar het sap van de voorgekookte bietjes, dit kan je op het einde toevoegen om de risotto een extra diepe kleur te geven.
- Vervang de ricotta eens voor zachte geitenkaas.

6 opmerkingen:

  1. Dank voor de inspiratie, het werd een een variant: bietenrisotto met Noilly Prat, pistache en zachte geitenkaas. Nootjes moeten er inderdaad wel in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het recept nou een paar keer gelezen, maar zie niet wanneer je nu de rode bieten in de risotto doet ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat je ze in blokjes of geraspt in de bouillon doet en deze dan pureert. Iets vergelijkbaars zag ik op een video van bloemkoolrisotto.
    Mijntje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Erg lekker om de ricotta te vervangen door 150 gram taleggio! (of munster) Dan krijgt de risotto een aardse krachtige smaak. (Geen parmezaanse kaas meer nodig) Voeg ook tijm toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij stap 5 doe je de gesneden biet erbij.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */