maandag 16 november 2009

Zelfgemaakte Cordon Blue

Gevulde lekkernij.
Als kind begin je er al mee, je wilt alles 'zelf doen'. Ik heb gemerkt dat dit eigenlijk niet veranderd gedurende je ouder wordt. Inmiddels officieel volwassen krijg ik ook steeds meer de behoefte om de dingen zelf te doen. En dan vooral op kookgebied. Waarom een kant en klare cordon blue kopen als je dit ook zelf kan maken ? Erg leuk om te doen en vooral ook erg lekker ! De keuze om voor kalfsoester te gaan in plaats van kalfschnitzels was erg verstandig. De cordon blue's waren heerlijk mals geworden en ook erg smaakvol. Wel iets dikker dan normaal, maar dat kwam meer doordat we niet over het juiste materiaal beschikte, een goede vleeshamer. We zijn een heel eind gekomen met een fles wijn als hamer, maar daar durf je toch niet de benodigde harde klappen mee uit te delen.

Geschikt voor de stevige winterse trek, want vullen doen ze wel deze heerlijke cordon blue's !

Ingrediënten voor 4 cordon blue's:
- 4 kalfsoesters
- 4 plakken Yorkham
- 4 plakjes raclettekaas
- 1 ei
- 4 eetlepels bloem
- 8 eetlepels paneermeel
- peper en zout
- bakboter
- evt. 1 citroen

Voorbereiden:
- Kluts het ei in een diep bord.
- Strooi het paneermeel op een plat bord
- Strooi de bloem op een plat bord.

Bereiden:
1. Leg de kalfsoester plat voor je en snijdt met een scherp mes een opening in het vlees aan de breedste kant. Zorg ervoor dat de overige kanten van het vlees dicht blijven.
2. Leg de kalfsoester tussen vershoudfolie en sla het vlees met een vleeshamer of wijnfles plat tot de gewenste dikte.
3. Omwikkel de raclette kaas met een plak ham en vul de kalfsoester hiermee.
4. Bestrooi het vlees met peper en zout.
5. Dicht de opening in het vlees met een kleine cocktailprikker.
6. Haal het vlees eerst door het bloem, klop overtollig bloem eraf.
7. Haal het vlees nu door het ei, laat voorzichtig uitlekken.
8. Bedek het vlees als laatste met een laagje paneermeel, druk dit goed aan.
9. Bak de cordon blue's in een hete pan met boter in 5-6 minuten per kant gaar.
10. Verwijder de cocktailprikkers en serveer met een stukje citroen.

Tips:
- Sla het vlees pas plat nadat het is ingesneden, het insnijden gaat een stuk makkelijker als het vlees nog dik is.
- Gebruik een goed scherp mes om het vlees in te snijden, zet je mes eventueel nog even aan met een aanzetstaal.
- Door het vlees dicht te maken met een cocktail prikker voorkom je dat alle kaas voortijdig uit het vlees loopt. Vergeet deze niet te verwijderen voor het serveren !
- In plaats van kalfsoesters kan je ook kalfschitzels gebruiken.
- Heerlijk met spruitjes en aardappeltjes uit de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */