zaterdag 24 januari 2009

Chocolade koekjes / Chocolate Chip Cookies

Deze chocolate chip cookies zijn een al chocolade ! Je ziet chocolade, je ruikt chocolade en je proeft nog meer chocolade. Dit is echt pure verwennerij ! Het recept is voor een flinke lading koekjes, maar je hoeft niet alles in een keer af te bakken. Het deeg is gemakkelijk in te vriezen en later af te bakken. Wie wat bewaart die heeft wat..

Benodigdheden:
- Bakpapier
- Mixer




Ingrediënten voor 20 koekjes:
- 125 gram extra pure chocolade (minstens 70%)
- 150 gram bloem
- 30 gram gezeefde cacao
- 1 theelepel dubbelkoolzure soda / zuiveringszout
- 1/2 theelepel zout
- 125 gram zachte boter
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram witte suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 ei (direct uit de koelkast)
- 350 gram in stukjes gehakte halfzoete of pure chocolade












Bereiden:

1. Verwarm de over voor op 170 °C.
2. Hak de 350 gram chocolade in kleine stukjes. Laat de 125 gram extra pure chocolade smelten, dit kan het beste au bain-marie (plaats een kom of pan in een pan met kokend water)
3. Voeg de bloem, cacao, dubbelkoolzure soda en het zout samen in een kom.
4. In een andere kom de boter en twee soorten suiker door elkaar mixen, voeg hierna de gesmolten chocolade toe en roer alles goed door elkaar.
5. Mix het vanille extract en het koude ei door het mengsel.
6. Roer vervolgens alle droge ingrediënten door het mengsel en op het laatste ook de stukjes chocolade.
7. Bedek het rooster of de bakplaat met bakpapier. Schep hierop gelijke bergjes van het deeg. Druk de bergjes niet plat en leg ze ongeveer 6 cm uit elkaar. Waarschijnlijk kunnen niet alle koekjes in 1 keer in de oven en moeten ze in 2 keer gebakken worden.
8. Bak de koekjes in 18 minuten gaar. (de koekjes horen nog wat zacht te zijn)
9. Laat de koekjes ongeveer 5 minuten afkoelen en wat steviger worden op de bakplaat. Leg de koekjes hierna op een rooster om af te koelen.
10. De koekjes zijn het lekkerste als de stukjes chocolade helemaal uitgehard zijn.
Het wachten is inderdaad niet makkelijk, want je wil deze heerlijke koekjes meteen proberen ! Het afkoelen kan versneld worden door de koekjes in de koelkast te zetten (of voor de heel ongeduldige mensen onder ons in de vriezer)

Tip:
- Ook erg lekker als dessert met een bolletje ijs (bv. vanille ijs)
- I.p.v. alleen pure chocolade stukjes is het ook erg leuk om 3 kleuren chocolade stukjes te nemen: puur, melk en witte, met als resultaat triple chocolat cookies :)

Uit: Nigella Express

7 opmerkingen:

  1. Death by chocolate! Erg geschikt als dessert met bolletje ijs vanwege de enorme smaaksensatie :) Dit zijn zonder twijfel de meest pure chocoladekoekjes die ik ooit heb gegeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanneer je 3 chocolades gebruikt, smaken ze dan hetzelfde als de Triple Chocolate Cookies van de AH ToGo? Die koekjes zijn namelijk de meest verslavende chocolade-bommen die ik ooit heb gehad en wil dus eigenlijk proberen of ik ze zelf kan namaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De koeken komen behoorlijk dicht in de buurt van de te lekkere Triple Chocolate Cookies van de AH :) Alleen worden de stukjes chocolade niet zo knapperig als in de AH koeken.. ik denk dat ze een soort andere chocolade gebruiken. Misschien dat het met kook chocolade beter gaat, heb ik (nog) niet geprobeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil jullie nog heel erg bedanken voor dit geweldige recept! De koekjes smaakten voortreffelijk... Alleen wat een werk de chocolade in stukjes te hakken. Ik heb het uiteindlijk met de punt van een mes gedaan, na vele andere manieren geprobeerd te hebben. De rest van het recept was hierbij vergeleken peuleschil, terwijl ik echt geen keukenprinses ben :) Als ik weer eens tijd heb, ga ik wat anders lekkers van jullie site proberen. Keep up the good work!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Nika,
    Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over de koekjes! Het klein hakken van de stukjes chocolade gaat het makkelijkst met een groot koksmes, dat gaat gemakkelijk door de chocolade heen. Dan zou het minder werk moeten zijn dan met de punt van een mes. Dat lijkt me inderdaad een hele klus!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan ilk ook gewoon zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fantastisch recept dat altijd werkt! Ik maak deze koekjes nu al een paar jaar en ze zijn werkelijk verrukkelijk! Ik heb echter nooit baking soda gebruikt want die heb ik helemaal niet. Heb gewoon altijd een half zakje bakpoeder gebruikt. Ook gebruik ik minder chocolade en gebruik pure, melk en witte chocolade voor American triple chocolate cookies. Ook erg lekker om er bijvoorbeeld een lekker smaakje aan toe te voegen zoals wat sinaasappelaroma, of butterscotch. Krijgt het net weer een ander tintje. Dus: Ja, je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.

      Groetjes, Dorien

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */