maandag 9 november 2009

Pompoentaart met feta

Ingrediënten voor 1 taart, ca. 4 personen:
- 150 gram koude boter
- 300 gram bloem
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 theelepel zout
- 650 gram schoongemaakte pompoen
- 200 gram fetakaas
- 1 blikje tomatenpuree, 70 gram
- 2 eieren, losgeklopt
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- peper en zout



Benodigdheden:
- lage quichevorm, 24 cm doorsnede
- deegroller
- staafmixer/ keukenmachine

Bereiden deeg:
1. Snijdt de koude boter in kleine blokjes.
2. Meng de gezeefde bloem met de tijm en het zout.
3. Kneed de klontjes boter samen met 3 eetlepels ijskoud water door de bloem totdat een vast en samenhangend deeg ontstaat.
4. Pak het deeg in met folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
5. Bereid ondertussen de vulling van de pompoentaart.

Bereiden vulling:
1. Maak de pompoen schoon en snijd deze in blokjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
2. Verwarm wat olie in een pan en bak hierin de pompoen, ui en knoflook totdat deze bruinig kleuren.
3. Roer de tomatenpuree erdoor en laat nu nog 10 minuten pruttelen, voeg eventueel een klein beetje water toe. Breng op smaak met peper en zout.

Bereiden taart:
1. Als de vulling voor de taart 10 minuten op staat kan ondertussen mooi de taartvorm bekleed worden. Neem 2/3 van het deeg en rol dit met een deegroller op een bebloemde ondergrond uit.
2. Vet de taartvorm in en bekleed de bodem en de randen met het deeg, verwarm de oven voor op 200 graden.
3. Neem de vulling van het vuur en pureer deze samen met de 2 losgeklopte eieren (houd een beetje ei over om de bovenkant van de taart te bestrijken) en 2 eetlepels water grof met een staafmixer of keukenmachine, er mogen nog best een paar wat grovere stukjes pompoen in zitten.
4. Schep de vulling in de taart, verkruimel de fetakaas hierover.
5. Rol nu het laatste beetje deeg uit met de deegroller en vorm hiermee de bovenkant van de taart.
6. Leg de bovenkant op de taart en bestrijk deze met een beetje losgeklopt ei.
7. Bak de taart in de voorverwarmde oven in circa 45 minuten gaar. Serveer met een salade.

Tips:
- Bang voor een natte taartbodem ? Bestrooi de bodem met een beetje paneermeel, dit zal een deel van het vocht van de vulling opnemen.
- Kneed het deeg in de keukenmachine.

Bron: Allerhande 12 2006

6 opmerkingen:

  1. er zijn hele lekkere recepten op jullie site en met veel plezier wil ik ze uitproberen. alleen vind ik het vervelend dat er niet bijstaat voor hoeveel personen de schotel ongeveer is. dat is wel handig als je niet gewend bent om kwantiteiten in te schatten. misschien iets om aan te denken als jullie een volgend recept op de site plaatsen.
    dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip,
    normaal plaatsen we het aantal personen er altijd bij, dit zijn we deze keer vergeten.
    We hebben het meteen aangepast, de taart is genoeg voor 4 grote eters.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb deze taart afgelopen week mogen proeven, en hij is heerlijk! Ga hem zeker een keer proberen te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is een heel lekker recept. Ik heb het met speltmeel gemaakt (volkoren kan ook prima denk ik) en met blauwe kaas ipv feta. Ik heb er pijnboompitten doorgedaan, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt heerlijk Lies! Goed idee om de taart een keer met ander meel te maken !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is het ook zeker.. Ik heb hem net gemaakt met volkorenmeel. Erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */