maandag 22 februari 2010

Romige schorseneren met peterselie

Vergeten groenten.
Schorseneren zijn een zogenoemde vergeten groenten. Een groente die in de loop der jaren in de vergetelheid is geraakt en daardoor nog maar weinig wordt gegeten. Soms door geheel onbekende reden, maar schorseneren zijn waarschijnlijk vergeten doordat het schoonmaken ervan vrij bewerkelijk is. De witte wortels zijn bedekt donkere en modderige schil. Deze schil moet verwijderd worden om de schorseneren te bereiden. Bij het schillen kan een melkachtig kleverig sap vrijkomen dat moeilijk van de handen te verwijderen is. Door dit sap kregen schorseneren ook wel de bijnaam “keukenmeidenverdriet”. Er wordt dan ook veelal geadviseerd om handschoenen te dragen tijdens het schillen.

Zelf heb ik totaal geen last gehad van het kleverige sap. Ik had schorseneren van de natuurwinkel en heb deze zonder ze eerst te wassen geschild met een dunschiller. Ik heb de schorseneer bovenaan vastgepakt en met een dunschiller de schil van boven naar beneden verwijderd. Daarna heb ik de schorseneer goed afgespoeld en de laatste restjes schil verwijderd, en daarna ook het bovenste deel waaraan ik de schorseneer vasthield. Ik heb de schorseneren 1 voor 1 geschild en daarna meteen in stukjes gesneden en daarna in een pan met water waar een scheutje citroensap doorheen zat. Dit om te voorkomen dat de witte wortel gaan verkleuren.

Ik had nog nooit schorseneren gegeten of bereid. De smaak vond ik erg lekker. Een beetje een combinatie van asperge, wortel en witlof. Het schillen is wel even een werkje, en vooral de aarde maakt het tot een vies klusje. Maar zeker de moeite waard om deze heerlijke groente te bereiden.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 400/500 gram schoongemaakte schorseneren
- scheutje citroensap of azijn
- bosje peterselie
- 150 ml Blue Band kookroom
- versgemalen peper, zout en nootmuskaat

Bereiden:
1. Zet een pan met water en een scheutje citroensap klaar.
2. Maak de schorseneren 1 voor 1 schoon. Snijdt ze na het schoonmaken meteen in stukken van ongeveer 5 cm en leg ze in de pan met water.
3. Giet het citroenwater af en vervang dit door water met een beetje zout.
4. Breng de schorseneren aan de kook en laat ze 10/15 minuten koken' afhankelijk van de dikte'
5. Giet de schorseneren af en doe ze terug in de pan met 150 ml kookroom.
6. Laat de schorseneren nog 10 minuten zachtjes doorkoken totdat ze gaar zijn.
7. Hak ondertussen de peterselie fijn.
8. Breng de roomsaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer als laatste de peterselie door de saus.

Serveer de romige schorseneren met bijvoorbeeld gepofte aardappel en een lekker stukje vlees.

Tips:
- Schorseneren zijn te koop bij de natuurwinkel, groenteboer en ook bij de c1000.
- Schorseneren kunnen tijdens het schoonmaken een soort kleverig sap afscheiden dat heel slecht van de handen te verwijderen is. Draag eventueel handschoenen.
- Het citroensap voorkomt dat de schorseneren verkleuren voordat ze gekookt worden.
- Meer informatie over vergeten groenten: www.vergeteneten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */