donderdag 18 februari 2010

Griesmeelpudding met citroen en rode vruchtensaus

Pudding experiment # 1

Ik vind het altijd leuk om iets nieuws te proberen. De leuke rode puddingvorm van de Hema riep mij al maanden, koop mij, koop mij, en ja hoor gisteren was het dan toch zover. Ik ging eindelijk naar huis met de puddingvorm om voor de allereerste keer zelf pudding te maken !

Het eerste pudding experiment was erg geslaagd, de pudding had een goede structuur (misschien zelfs wel iets te stevig) en kwam gemakkelijk uit de vorm! Beide had ik niet verwacht, dus dat was al een enorme opluchting. De laatste onzekerheid: de smaak, had beter gekund (zie tips).


Ik had veilig voor een recept van AH gekozen, maar ik vond dat de citroen niet zo erg naar voren kwam en dat de smaak wel wat spannender kon. Maar voor een eerste pudding poging was de pudding zeker niet slecht en ging er goed in bij iedereen. Ik zei deze pudding als een eerste experiment dat zeker vervolgt gaat worden. Op zoek naar HET pudding recept. Tips en recepten zijn uiteraard welkom :)

Ingrediënten voor 1 pudding:
- 1 liter melk
- 1 of 2 citroenen (zie tips)
- 85 gram griesmeel
- 100 + 25 gram suiker
- 1 klein kaneelstokje
- 250 ml rodevruchtensap
- snufje zout
- evt. 1 vanillepeul (zie tips)

Benodigdheden:
- Puddingvorm van ca. 1 liter

Bereiden pudding:
1. Was de citroen goed en snijdt van de lange kant een kapje af van ongeveer 4 cm. Dit stukje schil is later nodig voor de saus.
2. Raps de rest van de citroenschil en doe deze samen met de melk en een snufje zout in een pan met dikke bodem. Breng de melk aan de kook en laat daarna nog 5 minuten doorkoken op zacht vuur onder voortdurend roeren.
3. Meng het griesmeel met 100 gram suiker en voeg dit mengsel toe aan de melk. Laat het mengsel op laag vuur nog 7 minuten doorkoken tot een dikke pap. Roer regelmatig.
4. Spoel de puddingvorm goed om met koudwater. Giet nu de pudding in de vorm en laat goed afkoelen en minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Bereiden saus:
1. Doe het vruchtensap samen met het stukje citroenschil, het kaneelstokje en de 50 gram suiken in een pan. Breng aan de kook en laat nog 5 minuten doorkoken.
2. Meng de eetlepel aardappelzetmeel met 5 eetlepels vruchtensap. Roer tot een glad papje.
3. Roer het zetmeelpapje door het vruchtensaus en roer toe een gebonden saus ontstaat.
4. Laat de saus afkoelen

Serveren:
- Houdt de puddingvorm kort in een badje van warm water. Maak eventueel de bovenkant van de pudding voorzichtig los van de randen met je vingers.
- Plaats een bord op de puddingvorm en draai het bord en de pudding tegelijk om. Laat de pudding voorzichtig uit de puddingvorm geleiden.

* Serveer de pudding met de rode bosvruchtensaus.

Tips:
- komt de pudding moeilijk uit de vorm ? Het kan helpen om de puddingvorm heel licht in te vetten met een beetje olie. Spoel de vorm dan alsnog goed om met koud water voordat je de pudding erin schenkt.
- Ook lekker met vanille. Laat een gehalveerde vanillepeul meekoken met de melk. Voordat het griesmeel erbij gaat schraap je de overgbleven zwarte zaadjes uit de peul en roer je deze goed door de melk.
- Meer citroensmaak: gebruik 2 citroenen, dit kan de pudding makkelijk hebben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */