dinsdag 16 juni 2009
Risotto met pittig broodkruim
Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram risottorijst
- 1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon (van 2 blokjes)
- 2 uien
- 1-2 teentjes knoflook
- 5 stengels bleekselderij
- 150 ml Martini (of droge witte wijn)
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- kopje Broodkruim / 1 ciabatta
- 1 citroen
- 2 gedroogde pepertjes
- 4 tenen knoflook
- 4 ansjovisfilets (uit blikje op oliebasis)
- Olijfolie
- Klontje roomboter
Bereiden:
1. Rasp de citroenschil en doe deze met de gedroogde pepertjes, 4 teentjes knoflook,ansjovisfilets en de stukken brood/broodkruim in een keukenmachine /kom en maal alles tot er een gelijkmatig broodkruim mengsel ontstaat.
2. Bak het broodkruim in wat olie tot het donkerbruin en krokant is.
3. Laat het broodkruim uitlekken en afkoelen op een stuk keukenpapier.
4. Snipper de ui en hak de bleekselderij en 1-2 teentjes knoflook fijn.
5. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
6. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien, knoflook en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
7. Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
8. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed.
9. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
10. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef om hierachter te komen).
11. Roer de boter en de versgeraspte Parmezaanse kaas door de risotto en laat deze met de deksel op de pan en het vuur uit 1 minuut rusten.
12. Schep de risotto op de borden en strooi het broodkruim erover.
Categorie:
Hoofdgerechten,
Risotto
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten