woensdag 14 juli 2010

Perzische rijst met linzen en yoghurtsaus

Spannende combinatie.

Soms heb je zin in even net wat anders... Even geen pasta, want dat eet ik al veel te vaak, couscous had ik ook al vaak gegeten de laatste tijd en aardappels had ik geen zin in met dit prachtige weer. Misschien weer eens een keertje rijst ?

Om maar een keer niet in herhaling te vallen werd de rijst deze keer geen risotto... Deze keer ging ik voor iets totaal nieuws; "Perzische rijst met linzen" Nog nooit van gehoord en al helemaal nog nooit gegeten. Vooral de combinatie van rijst, linzen, rozijnen en amandelschaafsel sprak me aan. En toen er ook nog een yoghurt-muntsausje bijkwam was ik verkocht. Dit leek me wel een leuk recept om te proberen, een combinatie van ingrediënten die ik zelf nooit verzonnen zou hebben. Het recept vond ik op www.ah.nl

De Perzische rijst was erg geslaagd! Wel even totaal wat anders, maar erg lekker! Een heerlijk kruidig rijstgerecht met linzen met lekkere zoetige rozijnen en een frisse yoghurt-muntsaus. Wij aten het als hoofdgerecht maar het is ook erg lekker als bijgerecht voor een BBQ of buffet.

Ingrediënten voor 4-5 personen (als hoofdgerecht):
- 400 gram basmatirijst
- 1,5 blikje linzen ( á 400 gram)
- 1 kaneelstokje
- 1,5 theelepel kurkuma
- 60 gram amandelschaafsel
- 200 gram rozijnen
- 2,5 theelepel gedroogde dille
- 300 gram Griekse yoghurt
- 4 eetlepels fijnghakte verse munt
- komijnpoeder
- peper en zout
- 4 eetepels boter

Bereiden:
1. Breng in een pan 720 ml water met wat zout aan de kook. Als het water kookt voeg dan de rijst, kurkuma en het kaneelstokje toe. Roer goed en laat de rijst in ca. 10-15 minuten gaar en droogkoken op laag vuur. Roer regelmatig en voorkom dat de rijst te droog kookt.
2. Verhit in een koekenpan de boter en bak hierin het amandelschaafsel en de rozijnen bruin.
3. Laat de linzen in een vergiet of zeef goed uitlekken.
4. Hak de munt fijn en roer deze door de Griekse yoghurt en breng op smaak met komijn, peper en zout.
5. Roer de uitgelekte linzen en de dille door de rijst en verwarm op laat vuur. Verwijder het kaneelstokje voor het serveren.

Serveer de rijst met rijst met de yoghurt-muntsaus.

Tip:
- Ook erg lekker als bijgerecht voor een buffet of BBQ.

4 opmerkingen:

  1. Mooi recept!
    Je kunt ook heel goed rijst samen met gedroogde linzen koken, ze hebben ongeveer dezelfde kooktijd.
    Groetjes, moeder van Iris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze combinatie spreekt mij heel erg aan, ga ik zeker eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt goed! Denk dat je dit recept ook wel wat vindt: http://www.smulweb.nl/1310857/koken/recept/Kippilaf-met-saffraan-en-pistache

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb hiervoor een blik kant-en-klare linzen gebruikt, heb dus de uien met de kruiden gefruit, daarna de rijst meegefruit, daarna de bouillon erbij, en de rijst grotendeels gaar gekookt, daarna de uitgelekte linzen erbij, dat nog even heet maken en verder samen garen... was heerlijk! Dit recept ga ik zeker nog vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */